Puistjes op de billen. Wat betekent dat?
02 oktober 2023 

Puistjes op de billen. Wat betekent dat?

Het klinkt misschien een klein beetje gênant maar wij zien het in onze kliniek vaak voorbij komen, puistjes op de billen. Ze zijn niet direct te zien maar kunnen wel voor schaamte en een onprettig gevoel zorgen. Ook kunnen ze voor ongemak zorgen zoals het niet lekker zitten van bepaalde kleding. Gelukkig zijn ze geheel onschuldig en komen ze voor in alle bevolkingsgroepen, onder alle leeftijden en zowel bij mannen als vrouwen. 

Waarom krijg je puistjes op de billen?

Er is niet enkel 1 oorzaak aan te wijzen. Puistjes op de billen kunnen veel verschillende oorzaken hebben:

 • Hormonen: bij veranderingen in de hormoonhuishouding, zoals tijdens de pubertijd of rond de menstruatie, kan het zijn dat er meer talg wordt gemaakt. Meer talg verhoogt de kans op puistjes.
 • Wrijving: door te strakke kleding of het gebruik van synthetische stoffen kan er wrijving plaatsvinden die zorgt voor het verstoppen van de haarzakjes. Deze verstopping kan puistjes veroorzaken.
 • Bacterien: sommige bacterien, zoals staphylococcus aureus, kunnen zorgen voor ontstoken haarzakjes. Dit resulteert in puistjes
 • Vocht: de billen zijn vaak een warme en broeierige plek van het lichaam. Vocht zoals zweet kan daar bacteriegroei veroorzaken. Met als resultaat puistjes.
 • Slechte hygiene: wanneer de billen niet goed worden gereinigd, kan de broeierige omgeving zorgen voor bacteriegroei, talgophoping en het ophopen van dode huidcellen. Dit staat garant voor de ontwikkeling van puistjes

Folliculitis

Folliculitis wordt vaak en een adem genoemd met puistjes op de billen en bespreken we daarom hier wat uitgebreider. Folliculitis is te herkennen aan:

 • Met pus gevulde puistjes
 • Jeukende en rode bultjes die zich bevinden rond de haarzakjes
 • Gevoelige en soms zelfs pijnlijke bultjes
 • Zwelling rond de puistjes/bultjes
 • Korstjes omdat de puistjes zijn opengebarsten

De mogelijke oorzaken van folliculitis is grotendeels gelijk aan de bovengenoemde bij puistjes op de billen. We kunnen hier nog een schimmelinfectie en scheren of waxen aan toevoegen. Wanneer al een huidaandoening hebt zoals acne of eczeem is er meer kans op het ontwikkelen van folliculitis.

Wat kun je doen tegen puistjes op de billen?

Voor zowel puistjes op de billen als folliculitis zijn dezelfde behandelingen mogelijk en kunnen we dezelfde tips geven.

Tips ter voorkoming van puistjes op de billen:

 • Zorg voor een goede hygiene: douche na het sporten of andere lichamelijke inspanningen waarbij er gezweet wordt. Zorg dat ook na het douchen de billen en de omgeving van de billen goed droog is.
 • Draag de juiste (onder)kleding: ademende onderkleding en (onder)kleding van katoen kan helpen om puistjes te voorkomen of te verminderen. Natuurlijke materialen zijn hierin altijd een betere keuze.
 • Eet gezond en drink voldoende: wellicht een open deur maar gezond leven maakt ook de huid gezonder. Bovendien kan gezond eten een positieve bijdrage leveren aan de aanmaak van talg en dus de kans op puistjes.
 • Verminder stress: stress kan van invloed zijn op de hormoonhuishouding en daarmee ook de ontwikkeling van puistjes
 • Niet knijpen: wanneer er toch puistjes zijn, probeer dan niet te knijpen. Knijpen kan leiden tot de verspreiding van bacterien en daarmee nog meer puistjes. Ook kan knijpen zorgen voor littekens.

Behandelmogelijkheden van puistjes op de billen

De behandeling van puistjes op de billen is mede afhankelijk van wat de oorzaak is. Helaas is de oorzaak niet altijd te achterhalen. Er kunnen dan diverse behandelingen worden geprobeerd.

Mogelijke behandelingen:

 • Reiniging: een goede hygiëne is altijd belangrijk maar bij puistjes helemaal. Het is belangrijk om het gebied goed te reinigen. Gebruik hiervoor milde reinigingsmiddelen. Onze huidtherapeut kan hierin adviseren.
 • Medicatie: er is medicatie beschikbaar voor de behandeling van puistjes. De dermatoloog kan dit, indien nodig, voorschrijven.
 • Huidtherapie: onze huidtherapeute is gespecialiseerd in de behandeling van puistjes. Zij kan met verschillende behandelingen maar ook met producten en adviezen helpen om de puistjes te verminderen en soms zelfs te laten verdwijnen.
Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen