Dan moet je maar stoppen met chocolade eten.....
07 juli 2021 

Dan moet je maar stoppen met chocolade eten.....

“Niet te veel chocolade eten, daar krijg je pukkels van”. Je hebt het je oma of moeder vast weleens horen zeggen. Krijg jij puistjes na het eten van die ene dikke reep Tony’s Chocolonely? Begint je huid rood te worden en keert je eczeem in alle hevigheid terug nadat je een pak KitKat verslonden hebt? Maar ligt dit eigenlijk wel aan de chocolade? En hoe zit dat met voeding en acne en andere huidaandoeningen zoals eczeem? 

Binnen de geneeskunde wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen voedsel en een bepaalde aandoening. Voor huidaandoeningen als acne en eczeem, oftewel de inflammatoire huidaandoeningen, staat dit nog in de kinderschoenen. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Wij zijn op zoek gegaan naar betrouwbare studies maar putten in deze blog ook uit onze eigen ervaring.

Chocolade en acne

Zo ontzettend lekker, zo’n reep chocolade met walnoten of een flinke Mars of een doosje bonbons. Hoe lekker ook, je laat het toch maar liggen. Er wordt namelijk gezegd dat je pukkels krijgt van chocolade. Maar is dat wel zo?

Heel eerlijk? Hier is de medische wetenschap het ook nog niet helemaal over eens. In verschillende onderzoeken komt naar voren dat chocolade een trigger kan zijn om acne te verergeren maar komt dit door de chocolade of komt dit misschien door iets anders wat in chocolade verwerkt is? Deze onderzoeken zijn vaak van slechte kwaliteit waardoor we er geen duidelijke conclusie aan kunnen verbinden. Het is dus niet zeker of chocolade zo’n grote invloed op acne heeft als dat wordt gedacht.

Voedingsmiddelen en acne

Wat betreft chocolade is het misschien nog niet helemaal duidelijk maar het is wel een feit dat voeding van invloed kan zijn op acne. En niet alleen op acne. Ook mensen met aandoeningen als eczeem en psoriasis kunnen er baat bij hebben om op hun voeding te letten. Er zijn namelijk voedingsmiddelen die ontstekingsreacties kunnen uitlokken en daarmee een negatieve invloed kunnen hebben op acne, eczeem en andere inflammatoire huidaandoeningen. Er zijn echter ook voedingsmiddelen die beschermend kunnen werken. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Uitlokkende voedingsmiddelen:

  • Suikers
  • Melkproducten
  • Vet (en dan bedoelen we de verzadigde, ongezonde versie)

Beschermende voedingsmiddelen:

  • Gezonde vetzuren
  • Fruit
  • Groente

Tips

Of je chocolade kunt eten zonder klachten te krijgen is iets wat je zult moeten uitproberen. De een reageert er wel op en de ander heeft er geen last van. Ondanks dat het enorm per persoon kan verschillen waar je huid op reageert en waarop niet, zijn er een aantal tips die voor iedereen (ook als je geen huidproblemen hebt) goed zijn:

  • Eet nauwelijks tot geen suiker. Suiker is nooit gezond. Verschillende huidaandoeningen kunnen heftig reageren op suiker.
  • Eet weinig ongezonde vetten maar juist wel de gezonde vetten. Dus geen klodder boter in je koekenpan voor een flinke pan ouderwetse jus maar wel lekker een beetje avocado door je salade.
  • Eet veel groente en fruit. Ook dit is natuurlijk een klassieker die je al lang kent. Maar toch willen we nogmaals benadrukken hoe belangrijk dit is. Het is goed voor je hele lijf, je krijgt er energie van en het kan je ook nog eens beschermen tegen het opvlammen van een huidaandoening.
  • Drink voldoende water. Ja, ook dat wist je al. Maar doe je het ook? Het schiet er bij veel mensen toch vaak bij in. Daarom herinneren we je er nogmaals aan dat water drink heel gezond is, zeker ook voor je huid.

Hulp nodig bij acne of een andere huidaandoening?

Wanneer je vragen hebt over voeding en een huidaandoening, je huid goed wil laten beoordelen, je er samen met je huisarts niet meer uitkomt of je zorgen maakt over je huid kun je ons bellen voor vragen of voor het maken van een afspraak op 085-1302796

Voor meer informatie over de huid maar ook over KNO kijk je op onze website www.optimumclinics.nl

Ben je benieuwd wat we op cosmetisch vlak voor je huid kunnen betekenen? Kijk dan op www.optimumbeauty.nl

We hebben nog meer blogs over acne:

wanneer moet ik met mijn acne naar de dermatoloog

Acne, feiten en fabels

Jeugdpuistjes? Acne? Puisten? Pukkels? Wat is het eigenlijk?

5 dingen die je beter niet kunt doen wanneer je last hebt van acne

Hoe verzorg je een acne huid?

Helpt zonlicht tegen acne?

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen