Schimmels op de huid. Wat is er tegen te doen?
23 februari 2023 

Schimmels op de huid. Wat is er tegen te doen?

Schimmels komen van nature veel voor in de natuur. Na blootstelling aan vocht ontstaan er schimmelplekken en op voedsel dat te lang bewaard wordt is er ook al snel schimmel te vinden. Schimmels komen ook voor bij mensen. Tegen veruit de meeste schimmels is onze huid prima bestand. Toch zijn er schimmels die ons ziek kunnen maken en voor vervelende klachten kunnen zorgen.  

Wat zijn huidschimmels?

Huidschimmels zijn micro-organismen, dermatomycoses genoemd, die op onze huid aanwezig zijn. In principe zijn ze niet schadelijk. Ze kunnen wel schadelijk worden wanneer ze de huid binnendringen. Wanneer dit gebeurt kunnen ze infecties veroorzaken. Schimmels houden van warme en vochtige plekken. Huidschimmels ook. Daarom komen infecties met huidschimmels ook vaak voor op plekken zoals de oksel, vagina en voeten. Ze kunnen echter voorkomen op iedere plek van het lichaam, zelfs de nagels kunnen aangetast worden.

Welke soorten huidschimmels zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten huidschimmel-infecties. De meeste zijn goed te behandelen. De meest voorkomende huidschimmel infecties zijn:

Candida infectie

Candida is een gist die aanwezig is op onze huid. Door verschillende factoren kan dit gist draden gaan vormen en wordt het een schimmel. Candida kan verschillende plekken aantasten op de huid, de nagels, de vagina (candida vaginalis ofwel vaginale schimmelinfectie) of de eikelhuid (candida balanitis). Deze laatste twee worden nog weleens gezien als een SOA maar zijn dit niet. Candida kan ook voorkomen bij baby's. Deze infectie is beter bekend als spruw.

Hoofdschimmel

Hoofdschimmel is een zeer besmettelijke vorm van huidschimmel en is de meest voorkomende schimmelinfectie bij kinderen. Het tast de hoofdhuid en de haren aan. Hoofdschimmel geeft flinke jeukklachten en schilfers. Het is belangrijk om dit op tijd te behandelen anders kan het haaruitval veroorzaken.

Ringworm

Bij ringworm wordt vaak gedacht dat dit wordt veroorzaakt door een worm. Niets is minder waar. Ringworm wordt veroorzaakt door een schimmel. De naam ontleent zich aan het uiterlijk van deze huidschimmel infectie. De kenmerkende rode plekken hebben de vorm van een ring waarbij de buitenkant schilfert en iets verdikt kan zijn. De ringen zijn vaak te zien op de armen, benen en romp maar kunnen op iedere plek op het lichaam voorkomen. De infectie kan er heftig uitzien maar is in principe onschuldig.

Pityriasis versicolor

Deze huidschimmel infectie wordt ook wel zomerschimmel genoemd. Dit omdat het overal ter wereld voorkomt maar veel meer in een tropisch klimaat.  Deze infectie wordt veroorzaakt door een gist die met name te vinden is in vettige en vochtige omgeving zoals op de plekken waar veel talgklieren aanwezig zijn. Pityriasis versicolor zorgt voor remming van pigmentaanmaak. De infectie is onschuldig maar kan wel voor blijvende witte plekken zorgen. Naast witte plekken zorgt het ook voor jeuk en schilfering.

Voetschimmel of zwemmerseczeem

De naam zegt het al, bij voetschimmel is de huid van de voet geinfecteerd. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Deze naam klopt niet want het is geen eczeem en treedt tevens ook niet alleen maar na het zwemmen op. Voetschimmel houdt wel, net als alle schimmels, van warmte en vocht. Voetschimmel komt ontzettend veel voor. Bij volwassen man lijdt zelfs 20% aan deze vervelende kwaal.

Schimmelnagels

Schimmelnagels, onychomycose, zijn een schimmelinfectie van een of meerdere nagels. Meestal slaat deze infectie toe op de teennagels maar het kan ook voorkomen op de nagels van de handen. Schimmelnagels worden ook kalknagels genoemd maar worden dus veroorzaakt door schimmels. Kinderen hebben zelden last van schimmelnagels. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op deze infectie. Schimmelnagels zien er niet mooi uit maar zijn in feite onschadelijk. Vaak worden schimmelnagels behandeld met medicatie maar bij Optimum Clinics maken we ook gebruik van laser om schimmelnagels te bestrijden.

Tinea cruris

Tinea cruris is de medische naam voor liesschimmel. Het heeft deze naam te danken aan de schimmel die het veroorzaakt, de tinea schimmel. Liesschimmel komt vaak voor, met name in de zomer. Deze schimmel is besmettelijk en kun je doorgeven door huid op huid contact. Het is een onschuldige schimmel die relatief makkelijk te behandelen is. Wel kan het vervelende klachten geven zoals branderigheid, jeuk en rode uitslag.

Het lijkt een huidschimmel maar is het niet

Er zijn dus veel verschillende huidschimmels en ook veel verschillende schimmelinfecties. Daarnaast zijn er ook nog andere huidaandoeningen die lijken op huidschimmel infecties en vice versa. Deze worden vaak met elkaar verward. Zo worden bijvoorbeeld eczeem en psoriasis vaak verwisseld met schimmelinfecties. Niet zo gek want het kan behoorlijk op elkaar lijken. Eczeem bevindt zich vaak in huidplooien en kan ook rode en jeukende uitslag met zich meebrengen. Psoriasis kan op zijn beurt weer de nagels aantasten wat veel lijkt op een schimmelnagel. Bij twijfel is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.


Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen