Hoe verzorg je een acnéhuid? Niet knijpen, wél reinigen
16 september 2020 

Hoe verzorg je een acnéhuid? Niet knijpen, wél reinigen

Hoe verzorg je het best een huid met acné? Door er af te blijven én met goede reiniging. Een bezoek aan de dermatoloog is tegenwoordig bovendien laagdrempeliger dan ooit.

Bij acné is sprake van afsluiting van de talgkliertjes in de huid. Ligt de afsluiting aan de oppervlakte van de huid, dan ontstaat een zwarte mee-eter. Ligt de afsluiting dieper in de huid, dan is de mee-eter wit. Afgesloten talgklieren kunnen opzwellen. Het aantal bacteriën neemt toe en kunnen zorgen voor een ontsteking van de talgklier, wat resulteert in rode puisten; acné.

Reinig de huid twee keer per dag met een mild reinigingsmiddel.

Gebruik daarnaast eventueel een product dat acnébacteriën bestrijdt en afsluiting van de poriën tegengaat. Dergelijke middelen worden zelfhulpmiddelen genoemd en zijn verkrijgbaar bij de drogist. Hebben die niet het gewenste effect, dan kan de dermatoloog oplossingen bieden.
De dermatoloog biedt adviezen en medicatie die voor verbetering zorgen. Dat kan een crème zijn, maar ook tabletten, of een combinatie van beide.

Niet zelden ontstaan littekens als gevolg van acné.

Is dat eigen schuld? Niet bij diepe ontstekingen. Die kunnen namelijk littekens in de huid veroorzaken, ook zonder dat de puist wordt aangeraakt.
Het uitknijpen van een puist kan echter ook een litteken veroorzaken. Daarmee wordt de huid namelijk extra beschadigd. Bovendien doorbreekt de talgklier aan de onderkant en dat veroorzaakt meer littekenweefsel.
Advies is dus altijd: afblijven.

Veel mensen met acné laten hun huid wel behandelen bij bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist, maar dat biedt in sommige gevallen slechts tijdelijke verlichting. Dan is het goed om te weten dat de dermatoloog paraat staat met kennis en medicatie. Specialistische zorg van dermatologen is tegenwoordig toegankelijker dan ooit.

Er zijn drie situaties waarin wordt geadviseerd om de dermatoloog te raadplegen in het geval van acné. Dat is als er sprake is van acné met littekenvorming, als de persoon schaamte ervaart door acné en als de acné heel heftig is.
Is er sprake van een van deze drie situaties? Neem dan contact op met OptimumClinics.

Over de schrijver
Ik geniet ervan om mensen het cadeau van zelfvertrouwen te geven. Net zoals dit ooit aan mij is gegeven. Deze drijfveer zorgt ervoor dat ik geniet van de cosmetische dermatologie en om een huidkanker operatie cosmetisch mooi te laten lukken. Persoonlijke zorg met empathie, dat is waar het mij om gaat.
Reactie plaatsen