Kun je eczeem krijgen van het veelvuldig likken van je lippen?

Kun je eczeem krijgen van het veelvuldig likken van je lippen?

Je herkent het misschien wel. Je lippen zijn roder dan normaal en voelen schraal en branderig aan. Soms is ook het gebied rondom je lippen rood en voelt niet fijn. Grote kans dat je dan te horen krijgt dat je te veel je lippen nat maakt. Maar is dat zo? En bestaat er ook zoiets als lipeczeem?

Droge lippen

Droge lippen komen ontzettend veel voor. Heel hinderlijk maar niets ernstigs. Bij droge lippen zien je lippen er vaak gebarsten uit, zijn ze geïrriteerd en vaak ook wat roder. De klachten beperken zich tot de lippen zelf.

Droge lippen zijn onschuldig. Om erger te voorkomen is het echter wel belangrijk dat ze goed worden behandeld:

  • Hoe verleidelijk het ook is, maak je lippen vooral niet te (vaak) nat. Bij droge lippen voelt het als een verlichting om je lippen te likken maar dit is van korte duur. Uiteindelijk zal het de kwaal alleen maar verergeren.
  • Houdt de lippen vet. Smeer ze regelmatig, meerdere malen per dag, in met een vette crème.
  • Drink voldoende. Droge lippen kunnen ook ontstaan door een tekort aan vocht. Het is daarom belangrijk om genoeg water te blijven drinken. Hiermee kun je droge lippen wellicht niet genezen maar het kan in de toekomst wel voor een groot deel droge lippen voorkomen.
  • Gebruik lippenbalsem met een factor bij zonnig weer. De zon kan je huid flink uitdrogen en zo ook je lippen. Bescherm ze dus goed.
  • Check de luchtvochtigheid in je huis en/of op je werk. Vooral in de periodes waarin je veel binnen zit bij de verwarming kan de lucht droog zijn. Ook hierdoor kunnen je lippen uitdrogen.

Lipeczeem

Lipeczeem lijkt op droge lippen maar geeft heftigere huidreacties. Net als bij droge lippen zie je bij lipeczeem kloofjes, schilfering en zijn de lippen rood. Bij eczeem ontstaan er ook vaak korstjes en zijn niet alleen de lippen aangedaan maar vaak ook de huid daar omheen. Lipeczeem kan meerdere oorzaken hebben:

  • Atopisch eczeem: dit betekent dat je al gevoelig bent voor eczeem. Je zal daarom sneller reageren op in principe onschuldige stofjes. Ook je lippen kunnen hierdoor sneller last krijgen van eczeem.
  • Allergie: een allergie kan er voor zorgen dat je eczeem ontwikkelt, ook op je lippen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een allergie tegen een stof dat in lippenstift verwerkt is of juist in de lippenbalsem die je voor droge lippen gebruikt. Waar je precies allergisch voor bent kun je laten onderzoeken bij de dermatoloog. Zij kunnen door middel van een plaktest achterhalen voor welke stof(fen) je allergisch bent. Lees er alles over op de website van Optimum Clinics.
  • Lip likken: ja je kunt dus eczeem krijgen van het veelvuldig likken van je lippen. Wanneer je bij droge lippen vaak je lippen likt en dit veelvuldig blijft doen, kunnen de lippen flink gaan irriteren. Hierdoor kan er uiteindelijk eczeem ontstaan.

Bij eczeem is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. In de meeste gevallen is eczeem goed te behandelen.

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen