Wat is hoesten

Hoesten is een van de meest voorkomende redenen om een dokter te bezoeken. Iedereen heeft weleens gehoest en is er bekend mee. Maar wat is het eigenlijk? Hoe kun je het hoesten stoppen? Wat kunnen de oorzaken zijn van hoesten? Kan hoesten een symptoom zijn van bijvoorbeeld een allergie of een amandelontsteking of kan hoesten er voor zorgen dat je last krijgt van heesheid of een brokgevoel in de keel

Tijdens hoesten wordt lucht op een krachtige en snelle manier uit de longen geperst. Door te hoesten worden de luchtpijp en de keel schoon. Vreemde deeltjes, microben, irriterende stoffen, vloeistoffen en slijm worden verwijderd. Het hoesten kan als reflex optreden en bewust plaatsvinden.

Wanneer spreek je over langdurig hoesten?

Langdurig hoesten wordt ook wel chronische hoest, aanhoudende hoest of blijvende hoest genoemd. Hiervan is sprake wanneer u meer dan 8 weken aaneengesloten hoestklachten heeft. Een chronische of langdurige hoest kan van grote invloed zijn op uw leven. Uw concentratie kan afnemen door het hoesten waardoor werk of opleiding moeilijker gaat. Slapen is vaak lastig door het hoesten. Hierdoor kunt u vermoeid raken wat weer invloed heeft op werk, school en het sociale leven. Wacht daarom niet te lang maar neem contact op met uw arts wanneer u hoestklachten heeft die langer voortduren en niet stoppen. Bij de ervaren KNO-arts van Optimum Clinics Nijmegen kunt u al binnen een paar dagen terecht. 


Neusverstopping verhelpen medicatie behandleing
Optimum Clinics Oosterbeek

Persoonlijke zorg

Wij zien de mens achter de patient en bieden een luisterend oor 
Optimum Clinics Oosterbeek

Moderne technieken

Verzekerd van bewezen veilige technieken en moderne apparatuur 
Optimum Clinics Oosterbeek

Uitstekende specialist

Snel een afspraak met een ervaren KNO-arts

Oorzaken van langdurig hoesten

Hoesten kan vele oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Is dit niet het geval en lukt het niet om het hoesten te stoppen en komen er soms klachten als kokhalzen en slikklachten bij, neem dan contact op met een arts. De KNO-arts van Optimum Clinics helpt u graag en snel. 

Mogelijke oorzaken van langdurig hoesten zijn:

  • Astma
  • COPD
  • Roken
  • Gastro-oesofageale reflux
  • Hyperreactiviteit na een bovenste luchtweginfectie
  • Postnasale drip

Wat als het hoesten niet wil stoppen?

Wanneer uw hoestklachten langer aanhouden en u zich zorgen begint te maken, neem dan contact op. U kunt bij Optimum Clinics al binnen een paar dagen terecht. 

 U kunt ons bereiken via 085-1302796 of info@optimumclinics.nl. Ook kunt u met ons chatten via de homepage