Hoe verzorg je de handen na het wassen?
10 oktober 2023 

Hoe verzorg je de handen na het wassen?

Regelmatig je handen wassen is goed voor de hygiëne. Dat weten we allemaal wel. Helemaal in de periode van lockdowns en strenge hygiëneregels is dit meer dan ooit duidelijk benadrukt. Regelmatig en goed handen wassen zorgt ervoor dat bacteriën en virussen zich minder snel kunnen verspreiden. Wel zo prettig. Helemaal in een periode waar griep en verkoudheid hoogtij vieren. Naast de voordelen kent regelmatig handen wassen helaas ook wel enkele nadelen. Gelukkig zijn deze vaak prima te ondervangen door naast een goed hygiëne voor je handen ook te zorgen voor goede verzorging.

Waarom is verzorging na het handen wassen belangrijk?

Handen wassen is dus goed om vuil, bacteriën en virussen van je handen te verwijderen. Daarnaast brengt het ook een aantal nadelen met zich mee:

  • Regelmatig wassen kan de huid uitdrogen. Het klinkt gek maar het veelvuldig in aanraking komen met water kan er juist voor zorgen dat je huid vocht verliest.
  • Door veelvuldig de handen te wassen kan de huidbarrière verzwakken. Dit heeft als consequentie dat de huid makkelijker vocht kan verliezen en schadelijke stoffen makkelijker de huid kunnen binnendringen.
  • Wanneer de handen regelmatig worden gewassen met zeep dan kan dit zorgen voor irritatie van de huid. Sommige soorten kunnen agressief zijn voor de huid, bijvoorbeeld wanneer er veel parfum in is verwerkt.
  • Gebarsten huid, kloven, irritaies en veroudering maken de handen niet mooier. Niet alleen om kwalen te voorkomen maar ook om de huid mooi te houden, is verzorging van de handen belangrijk.
  • Droge handen, irritaties en infecties kunnen enorm vervelend zijn. Ook kunnen ze hardnekkig en soms lastig te bestrijden zijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook daarom is handverzorging essentieel bij een goede handhygiëne.

Hoe verzorg je de handen na het wassen?

Na het wassen de handen verzorgen is onderdeel van een goede handhygiene. Maar hoe kunnen de handen verzorgd worden na het wassen. Er zijn een aantal tip die gevolgd kunnen worden om de handen op een goede en prettige manier te verzorgen:

  • Een goede verzorging begint bij een goede manier om de handen te wassen. Wanneer de handen niet te veel worden belast, zal de verzorging beter zijn werk kunnen doen. Zorg er daarom voor om de handen regelmatig te wassen maar zeker niet te veel. Gebruik lauwwarm water dus niet te heet maar ook niet te koud. En hoe verleidelijk het wellicht is om de handen met een agressieve reiniger te wassen, gebruik toch zo veel mogelijk een milde zeep.
  • Na het wassen is het belangrijk om de handen goed te drogen. Doe dit echter niet te ruw. Het kan de huid beschadigen en voor klachten zorgen. Het beste is om de handen te deppen met een zachte doek van papier of een natuurlijke stof.
  • Gebruik na het wassen een handcreme. Hier zijn ontzettend veel soorten van verkrijgbaar. Kies zo veel mogelijk voor een milde, hydraterende handcreme. Het is helemaal niet erg om de handen en jezelf af en toe te verwennen met een heerlijk geurende handcreme maar gebruik handcremes met veel parfum met mate. Voor de dagelijkse verzorging is een hydraterende handcreme met zo min mogelijk toevoegingen het beste.

Raken de handen ondanks alle zorg toch geirriteerd? Dan kan een bezoek aan de huisarts uitkomst bieden. In sommige gevallen zal de huisarts verwijzen naar een dermatoloog.

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen