Huidkanker

Huidkanker

Effectieve en snelle behandeling bij verdachte plekken en melanoom

Op deze pagina over huidkanker vindt u meer informatie over:

Wat is huidkanker?

Direct naar wat is huidkanker?

Vormen van huidkanker 

Direct naar vormen van huidkanker

Verdachte plek  

Direct naar verdachte plek, en nu?
wat is huidkanker

Wat is huidkanker? 

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Ongeveer 75.000 mensen per jaar in Nederland krijgen te horen dat ze huidkanker hebben. Er sterven ruim 900 mensen per jaar aan huidkanker. 

Kanker ontstaat door een ongeremde groei van cellen. Deze ongeremde groei van foute cellen wordt veroorzaakt door beschadigd DNA. In het geval van huidkanker kan dit komen door uv-straling. 

De zon is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Blootstelling aan uv-straling kan leiden tot ernstige huidbeschadigingen. Het is daarom ontzettend belangrijk om geen gebruik te maken van een zonnebank, verbranding van de huid door de zon te voorkomen en overmatig zonnen te vermijden. 

Huidkanker kan ook worden veroorzaakt door erfelijke factoren of medische behandelingen zoals bestraling. 


basaalcelcarcinoom

Vormen van huidkanker

Er zijn verschillende vormen van huidkanker:

  • Basaalcelcarcinoom
  • Plaveiselcelcarcinoom
  • Melanoom
  • Zeldzame vormen van huidkanker


Basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid en de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is echter wel een milde en niet levensbedreigende vorm. Een basaalcelcarcinoom groeit namelijk heel langzaam en het is een zeldzaamheid dat het uitzaait. 

De kans dat u een basaalcelcarcinoom ontwikkelt is best groot. 1 op de 5 krijgt namelijk voor het 85e levensjaar er mee te maken. Het wordt vooral veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Daarom komt een basaalcelcarcinoom vooral voor in het gezicht, de hals, de onderarmen en de handen.

Een basaalcelcarcinoom is soms lastig te herkennen omdat het vaak maar een klein plekje is, niet jeukt, geen pijn doet en er op verschillende manieren uit kan zien. Vaak begint het als een glazig en glad knobbeltje. Na een tijdje is er een wondje te zien wat vaak wat nattig is. Meestal geneest het wondje ook niet helemaal. Het kan er echter ook uit zien als een eczeem-achtig plekje. Een zalf tegen eczeem zal bij dit plekje dan ook niet helpen. Tot slot kan een basaalcelcarcinoom ook nog lijken op een litteken of een moedervlek. 

Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die ongeveer 1 op de 15 Nederlanders treft. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en de kans wordt groter naarmate de leeftijd vordert. Het wordt vooral veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Daarom komt een plaveiselcelcarcinoom vooral voor in het gezicht, de hals, de onderarmen en de handen. Heeft u een lichte huid? Dan heeft u een verhoogde kans.

Een plaveiselcelcarcinoom is eerst een klein knobbeltje, ruw en bleekroze, wat langzaam groter wordt. Het kan ook pijn doen. Het gebeurt niet vaak maar een plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien. 

Melanoom

Een melanoom kan een behoorlijk agressieve vorm van huidkanker zijn. De kwaadaardige cellen kunnen zich snel naar andere delen van het lichaam verplaatsen. Laat daarom een plekje dat verandert of wat u niet vertrouwt altijd checken door een arts. Wanneer een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing namelijk groot. 

Een melanoom ontstaat meestal door verbranding door de zon op jonge leeftijd. Ook een lichte huid of een erfelijke aanleg kunnen de kans op een melanoom vergroten. Heeft u meer dan 100 moedervlekken of een aangeboren moedervlek die groter is dan 20 cm? Ook dan heeft u een vergrote kans. 

Een melanoom wordt vaak gelinkt aan een veranderende moedervlekken. Een veranderende moedervlek kan zeker een melanoom zijn en het is belangrijk om deze altijd te laten checken door een arts. Een melanoom kan echter ook een vlekje op de gewone huid zijn. Ziet u een vlekje dat er anders uit ziet of gaat een moedervlek er anders uitzien, jeuken of bloeden? Neem dan contact op met uw arts. Voor meer informatie over hoe u zelf uw huid checkt op verdachte plekken kunt u vinden bij Stichting Melanoom

huidkanker onderzoek

Ik heb een verdachte plek. En nu? 

Wanneer u een plekje op uw huid ziet dat u niet vertrouwt of u heeft een moedervlek die van vorm is veranderd, van kleur is veranderd, jeukt of bloed dan is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Huidkanker is in veel gevallen prima te behandelen, mits het op tijd ontdekt is. 

Wanneer uw huisarts het niet vertrouwt zal hij/zij u verwijzen naar de dermatoloog. De dermatoloog zal de plek goed bekijken en indien nodig een klein stukje of de gehele plek verwijderen. Dit weefsel wordt dan opgestuurd voor onderzoek. Meestal heeft u binnen een paar dagen al de uitslag. 

Wilt u meer weten over huidkanker? 

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Dat doen wij op een manier die u prettig vindt. Via de button "neem contact op" kunt u op verschillende manieren met ons in contact komen. 

Ook kunt u meer informatie vinden via het KWF en het Huidfonds

.

Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. 

dr. E.A. de Zwart-Storm

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

Een veranderende moedervlek kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Wij nemen de tijd om goed naar uw klachten te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Optimum Clinics om uw klachten te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Tevreden patiënten, daar doen wij het voor

Kundige, vriendelijke arts die echt de tijd voor je neemt. Tevens overlegt hij alle stappen van de behandeling waarin je je eigen regie kunt bepalen. Dit geeft mij een prettig gevoel en ook het gevoel van mens zijn i.p.v. "alleen maar de patiënt" zoals bij vele artsen wel het geval is.

Via ZorgkaartNederland

KNO arts Nijmegen

Recensie via ZorgkaartNederland

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Gehoorverlies slechthorendheid gehoorschade hoortesten
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

eten in de keel slikproblemen slikklachten
>>>

Wilt u weten welke behandelingsmogelijkheden er zijn?

Eugene de Zwart-Storm

Dermatologie bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Wilt u meer weten over Optimum Clinics?