Op deze pagina over anticonceptie vindt u meer informatie over:

Wat is anticonceptie?


Direct naar wat is anticonceptie?

Welke soorten anticonceptie zijn er?


Direct naar soorten anticonceptie
wat is anticonceptie

Wat is anticonceptie? 

Anticonceptie betekent letterlijk tegen bevruchting. Het is een verzamelnaam voor alle middelen en methoden die proberen een zwangerschap te voorkomen. Anticonceptiemiddelen worden daarom ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd. 

Naast het voorkomen van een zwangerschap kunnen sommige anticonceptiemiddelen ook voor andere doeleinden worden ingezet. 

Lees hieronder meer over de soorten anticonceptie, op welke manier ze gebruikt kunnen worden en de voor- en nadelen. 

Soorten anticonceptie, gebruik en voor- en nadelen

De pil

Anticonceptiepil

Dit is een van de meest gebruikte vormen van anticonceptie in Nederland. Meestal wordt dit "de pil" genoemd. De pil bevat hormonen die er voor zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt. Daardoor kan er geen bevruchting en dus ook geen zwangerschap plaatsvinden. Daarnaast zorgt de pil ervoor dat het moeilijker wordt voor zaadcellen om de baarmoederhals door te komen door het verdikken van het slijm. Ook zorgt de pil ervoor dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen in de baarmoederwand. Hierdoor heeft de pil een hoge betrouwbaarheid. 

Gebruik

De anticonceptiepil dient iedere dag te worden ingenomen. Bij voorkeur op een vast tijdstip. In principe is er een stopweek waarin een opgewekte menstruatie plaatsvindt. Bij sommige soorten is een stopweek niet nodig.

Soorten

Er zijn verschillende soorten en heel veel verschillende merken van de anticonceptiepil. De hoofdsoorten zijn de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen.

De combinatiepil is een pil met de hormonen oestrogeen en progestageen. Van deze combinatiepil bestaan 3 verschillende soorten: de een fase pillen, meer fase pillen en de pillen zonder stopweek.

De pil zonder oestrogeen noemen we de minipil. Deze pil wordt vaak ingezet bij klachten veroorzaakt door oestrogeen en wanneer u borstvoeding geeft. 

Voordelen:

  • Een van de meest betrouwbare manieren om een zwangerschap tegen te gaan
  • De pil zorgt voor een regelmatige menstruatiecyclus
  • Met de pil is het gemakkelijk om de menstruatie zelf te sturen. Het is namelijk hiermee mogelijk om een menstruatie over te slaan of uit te stellen
  • Menstruatieklachten worden vaak minder door gebruik van de pil
  • Sommige soorten kunnen in sommige gevallen acne verminderen


Nadelen:

  1. De pil moet iedere dag, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip, worden ingenomen
  2. De pil kan een aantal bijwerkingen met zich meebrengen. Met name in de eerste maanden kunt u last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen of doorbraakbloedingen
  3. De pil beschermt niet tegen SOA's
  4. De pil is minder betrouwbaar bij braken, diarree en sommige soorten antibiotica
Anticonceptiepleister

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is nog niet heel bekend in Nederland. Het is een pleister van ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot en bevat de hormonen norelgestromin (progestageen) en ethinylestradiol (oestrogeen). De pleister kan onder de kleding worden gedragen en kan prima tegen water en zweet. U kunt er dus gewoon mee onder de douche, zwemmen of sporten. 

Gebruik

De pleister werkt een week en dient dus iedere week vervangen te worden. Dit doet u 3 weken lang steeds op dezelfde dag. Daarna volgt een stopweek. 

De pleister kan geplakt worden op de huid van de billen, rug, buik of bovenarmen. Om huidirritatie te voorkomen is het advies om de plek waarop de pleister geplakt wordt te rouleren.

Zo werkt de anticonceptiepleister

Door de pleister op de huid te plakken komen de werkzame hormonen via de huid in het bloed terecht. De pleister zorgt ervoor dat er de gehele week geleidelijk hormonen worden afgegeven. 

Voordelen:

  • Wekelijks gebruik dus ideaal voor vrouwen die niet iedere dag een pil willen of kunnen slikken
  • U hoeft niet iedere dag aan uw anticonceptie te denken
  • U kunt de pleisters zelf plakken en hoeft er niet mee naar een arts
  • De hormoonafgifte gebeurt geleidelijk dus geen pieken en dalen


Nadelen:

  1. Wekelijks wisselen kan juist ook lastig zijn omdat de dagelijkse routine mist
  2. De anticonceptiepleister beschermt niet tegen SOA's
  3. De pleister kan bijwerkingen geven zoals hoofdpijn, misselijk en gevoelige borsten. Doordat het een pleister is kan het de huid irriteren en klachten als huiduitslag en jeuk veroorzaken
nuvaring

Anticonceptiering

De anticonceptiering is een zachte en flexibele ring voor vaginaal gebruik. De ring geeft langzaam een kleine hoeveelheid van de hormonen etonogestrel en ethinylestradiol af. Het geeft een lage hoeveelheid hormonen af.

Gebruik

De ring is zelf thuis in te brengen en te verwijderen. Het is te vergelijken met het inbrengen van een tampon. Controleer wel regelmatig of de ring nog goed zit.

Iedere maand moet er een nieuwe ring worden ingebracht. Na drie weken moet de ring verwijderd worden en volgt er een stopweek. 


Voordelen:

  • Maandelijks gebruik dus ideaal voor vrouwen die niet iedere dag een pil willen of kunnen slikken
  • U hoeft niet iedere dag aan uw anticonceptie te denken
  • U kunt de ring zelf inbrengen en verwijderen
  • De hormoonafgifte gebeurt geleidelijk dus geen pieken en dalen


Nadelen:

  1. Maandelijks wisselen kan juist ook lastig zijn omdat de dagelijkse routine mist
  2. De anticonceptiering beschermt niet tegen SOA's
  3. De ring kan bijwerkingen geven zoals hoofdpijn, misselijk en gevoelige borsten. 
  4. Er bestaat een groter risico op vaginale schimmelinfecties
Prikpil

Prikpil

Deze anticonceptie wordt via een injectie door een arts toegediend. Een injectie is voldoende om 12 weken beschermd te zijn tegen zwangerschap. De werking is vergelijkbaar met de pil, alleen is dit via een prik. De prikpil.

Gebruik

Iedere 12 weken dient een arts de injectie toe. Er zijn twee verschillende. De een wordt toegediend via een injectie onder de huid en de ander via een injectie in de spier van de bil. 

Voordelen:

  • U hoeft niet iedere dag aan anticonceptie te denken
  • De injectie is maar eens per drie maanden 
  • De injectie wordt gezet door een arts. Er moet een afspraak worden gemaakt en wordt hierdoor minder snel vergeten
  • De menstruatie kan sterk verminderen en zelfs helemaal wegblijven


Nadelen:

  1. De anticonceptie moet worden toegediend door een arts en kan niet zelf thuis worden toegediend
  2. De anticonceptiering beschermt niet tegen SOA's
  3. De menstruatie kan uitblijven maar dit hoeft niet. Of en wanneer u menstrueert is dus onzeker
  4. Advies om vitamine D en calcium bij te nemen
Implanon

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een hormoonafgevend staafje dat in de bovenarm wordt geplaatst. 

Onder plaatselijke verdoving wordt het staafje onder de huid van de bovenarm ingebracht. Dit duurt zo'n dertig seconden. Het staafje is 3 jaar veilig en werkzaam en dient hierna te worden verwijderd. Indien gewenst kan er direct een nieuw staafje worden geplaatst.

Gebruik

Het staafje kan er voor zorgen dat de menstruatie uitblijft maar kan er ook voor zorgen dat er juist herhaaldelijk bloedingen plaatsvinden. 

Voordelen:

  • U hoeft niet iedere dag aan anticonceptie te denken
  • Het staafje is drie jaar werkzaam
  • Het staafje moet geplaatst worden door een arts. Er moet een afspraak worden gemaakt en wordt hierdoor minder snel vergeten
  • De menstruatie kan sterk verminderen en zelfs helemaal wegblijven
  • Geleidelijke hormoonafgifte dus geen pieken en dalen


Nadelen:

  1. De anticonceptie moet worden toegediend door een arts en kan niet zelf thuis worden toegediend
  2. Het staafje beschermt niet tegen SOA's
  3. De menstruatie kan uitblijven maar dit hoeft niet. Of en wanneer u menstrueert is dus onzeker. Bloedingen kunnen herhaaldelijk en langdurig voorkomen
Spiraal

Spiraal

Een spiraal zorgt voor bescherming tegen zwangerschap gedurende 5 tot 10 jaar. Er zijn twee soorten; koperspiraal en hormoonspiraal. 

Het koperspiraal bevat geen hormonen en hiermee bent u 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Het hormoonspiraal bevat, zoals de naan al aangeeft, wel hormonen.  

Gebruik

Een spiraal wordt via de vagina in de baarmoeder geplaatst. Allereerst vindt er inwendig onderzoek plaats. Dit is om de grootte en de ligging van de baarmoeder te bepalen en een zwangerschap uit te sluiten. Hierna wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd en de baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt. Het spiraaltje wordt geplaatst. Dit kan pijn doen, bloedverlies geven en zelfs tot flauwvallen leiden. Het is daarom aan te raden om vooraf pijnstilling te nemen en het de rest van de dag rustig aan te doen. 

Voordelen:

  • U hoeft niet iedere dag aan anticonceptie te denken
  • De spiralen zijn 5 tot 10 jaar werkzaam
  • Het spiraal moet geplaatst worden door een arts. Er moet een afspraak worden gemaakt en wordt hierdoor minder snel vergeten
  • De menstruatie kan sterk verminderen en zelfs helemaal wegblijven
  • Geleidelijke hormoonafgifte dus geen pieken en dalen


Nadelen:

  1. De anticonceptie moet worden geplaatst door een arts en kan niet zelf thuis worden toegediend
  2. Het spiraal beschermt niet tegen SOA's
  3. De menstruatie kan uitblijven maar dit hoeft niet. Of en wanneer u menstrueert is dus onzeker. Bloedingen kunnen herhaaldelijk en langdurig voorkomen.
  4. Het plaatsen kan even pijnlijk en vervelend zijn
anticonceptie methoden

Overige methoden

Naast bovenstaande zijn er nog veel meer methoden die als anticonceptie worden ingezet. Hun veiligheid en werkzaamheid zijn wisselend. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van condooms, kan de vruchtbaarheid in de gaten worden gehouden door het meten van de lichaamstemperatuur of met behulp van ovulatietesten, kan er gebruik worden gemaakt van de kalendermethode of kunt u kiezen voor sterilisatie van zowel man als vrouw. 

Wilt u meer informatie over de pil, het spiraal of een van de andere methodes? Wij helpen graag! 

Wilt u meer weten over anticonceptie? 

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Dat doen wij op een manier die u prettig vindt. Via de button "neem contact op" kunt u op verschillende manieren met ons in contact komen. Hieronder leest u onze veel gestelde vragen over anticonceptie.

Welke anticonceptiemethode is het meest veilig?

Geen enkele methode van anticonceptie biedt 100% veiligheid. De betrouwbaarheid van anticonceptie wordt weergegeven in de Pearl index. Deze index geeft aan hoeveel vrouwen zwanger worden als vrouwen 12 maanden lang de betreffende anticonceptie gebruiken. 

Welke anticonceptie past bij mij?

Dat is heel persoonlijk. De keuze maak je op basis wat voor jou belangrijk is. Een reden om voor een bepaald middel te kiezen is bijvoorbeeld dat je er niet steeds aan wil denken of dat je minder bloedverlies wil. Om je te helpen is deze vragenlijst ontwikkeld: anticonceptietool. Het kan helpen om deze tool voor het consult in te vullen en mee te nemen naar de afspraak. 

Wat zijn de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen?

Bij vrouwen wordt het meest gebruikt gemaakt door de pil, gevolgd door de ring, het condoom en het spiraal. 

Voor de man is er minder keuze en wordt er gebruikt gemaakt van het condoom en sterilisatie. 

Welke anticonceptie heeft geen  hormonen?

Het condoom, het koperspiraaltje of sterilisatie



Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. Zo kunt u snel een keuze maken welke anticonceptie het beste bij u past.

Laura Scheringa-Seinen

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

Niet weten welke anticonceptie u kunt gebruiken kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Wij nemen de tijd om goed naar uw wensen te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Optimum Clinics om uw klachten te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Tevreden patiënten, daar doen wij het voor

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

KNO arts Nijmegen
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Gehoorverlies slechthorendheid gehoorschade hoortesten
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

eten in de keel slikproblemen slikklachten
>>>

Wilt u weten welke behandelingsmogelijkheden er zijn?

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

....

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

....

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

....
Optimum clinics dermatologie en KNO

Gynaecologie bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Onze gynaecoloog is werkzaam in de huisartsenpraktijk waardoor u heel prettig in een vertrouwde omgeving geholpen kunt worden. Met alle tijd voor u. Zonder wachtlijst.

Wilt u meer weten over onze spreekuurlocatie in Dinxperlo?