Hoe kom je zo snel mogelijk van een verkoudheid af?
28 februari 2022 

Hoe kom je zo snel mogelijk van een verkoudheid af?

Hoesten, niezen, verstopte neus en je gewoon prut voelen. Ja hoor, een verkoudheid. Dat kun je er nu net niet bij hebben. Je hebt het al zo druk en bovendien kijken mensen je vervelend aan wanneer jij snotterend voorbij loopt. Maar hoe kom je nou zo snel mogelijk weer van die verkoudheid af?

Verkoudheid

Iedereen krijgt er meerdere keren in zijn leven mee te maken en sommigen hebben er zelfs een heel seizoen last van. Volwassenen worden gemiddeld twee tot vijf keer per jaar verkouden en kinderen zelfs zes tot tien keer per jaar. Verkoudheid is niet weg te denken uit onze samenleving. Toch weten veel mensen niet wat een verkoudheid precies is en wat je het beste kunt doen om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen.

Een verkoudheid wordt over het algemeen veroorzaakt door het rhinovirus. Dit virus komt binnen via de neus en wordt via snot verder de neus ingevoerd. Hier zorgt het voor een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een verkoudheid geeft klachten als:

Hoe kom je zo snel mogelijk van een verkoudheid af?

Dat is nog niet zo simpel als het lijkt. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpt dan dus niet. Er wordt vaak om antibiotica bij verkoudheid gevraagd maar antibiotica helpen tegen bacterien en dus niet het virus dat verkoudheid veroorzaakt. Verder zijn er veel zogenaamde huis-tuin-en-keuken-middeltjes bekend zoals een goed glas whiskey drinken, een ui naast het bed leggen en heet water met citroen en/of honing drinken. Ook hiervan is niet bewezen dat het je sneller van een verkoudheid afhelpt.

Maar wat helpt dan wel? Eigenlijk is het een kwestie van de symptomen verlichten en uitzieken. Ondanks alle onderzoeken die er zijn gedaan naar verkoudheid (en dat zijn er ontzettend veel!), is er niets uitgekomen wat een verkoudheid daadwerkelijk sneller stopt.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden om de symptomen wat te verlichten en je eigen immuunsysteem een klein handje te helpen:

  • Rust; een verkoudheidsvirus aanvallen en bestrijden is hard werken voor je lichaam. Rust draagt bij aan het verstevigen van het imuunsysteem en zorgt ervoor dat het lichaam alle kracht in kan zetten om het virus te bestrijden.
  • Paracetamol; een hoofd vol snot kan pijnklachten geven zoals hoofdpijn. Ook kan de verhoging een ziek gevoel geven. Om dit tegen te gaan kan paracetamol helpen.
  • Neusspray; een neusspray kan helpen om weer vrij te ademen en het snot op te ruimen. Gebruik een neusspray met xylometazoline nooit te lang! Maximaal een week om de symptomen van een verkoudheid te verzachten. Blijven de neusklachten daarna nog dan is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen.
  • Stomen; stomen kan de luchtwegen wat meer vrij maken waardoor ademen makkelijker wordt
  • Neus ophalen; het klinkt wellicht onsmakelijk maar ophalen is beter dan snuiten. Haal vooral lekker de neus op om wat verlichting te vinden.

Stomen bij verkoudheid

Blijven de klachten van verkoudheid toch erg lang aanhouden? Komen de klachten steeds weer terug? Neem dan contact op met de huisarts.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

Telefoon: 085-1302796

e-mail: info@optimumclinics.nl

chat: www.optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen