Wattenstaafje in je oor. Goed of fout?
31 juli 2021 
in KNO

Wattenstaafje in je oor. Goed of fout?

Doe jij dat ook? Even een wattenstaafje in je oren om na het douchen nog een extra schoon gevoel te krijgen? Of bij een jeukend oor een wattenstaafje uit de badkamer halen omdat je daarmee net wat dieper je oor in kunt om die vervelende jeuk tegen te gaan? Je bent absoluut niet de enige. Volgens verschillende binnen- en buitenlandse studies gebruikt gemiddeld een ruime meerderheid van de mensen regelmatig een wattenstaafje. Je denkt dat je daarmee heel goed bezig bent. Oorartsen denken daar echter heel anders over.

wattenstaafje in je oor

Om er achter te komen waarom dat wattenstaafje in je oor helemaal niet zo’n goed plan is als dat het lijkt, leren we je eerst wat meer over oorsmeer.

Oorsmeer

Oorsmeer is een mengsel van talg, haartjes en keratine. Het komt uit afgestoten huidschilfers en wordt gemaakt in 1000 tot 2000 oorsmeerklieren. Als oorsmeer ouder wordt, verandert het van consistentie en kleur. Eerst is het oorsmeer smeuïg en goudgeel, daarna wordt het plakkerig bruin en tot slot hard, donker en korrelig.

Het oorsmeer wordt gemaakt in het buitenste deel van het oor, dichtbij de gehoorgang. Daar hoort het ook te zitten, niet dieper in het oor.

Oorsmeer heeft ook een aantal belangrijke functies:

  • Oorsmeer beschermt je oor tegen vocht. Het stoot water af zodat het niet makkelijk in grote hoeveelheden je oor in kan lopen.
  • Oorsmeer beschermt de kwetsbare huid van de gehoorgang tegen uitdroging. Het vormt als het ware een coating.
  • Oorsmeer zorgt voor een goed leefmilieu voor bacteriën. Dit is niet onhygiënisch. Je lichaam heeft bepaalde bacteriën nodig.
  • Bij de ziekmakende bacteriën en schimmels zorgt oorsmeer juist voor een goede afweer.
  • Oorsmeer houdt kleine dingen tegen die niet in je oor thuishoren zoals vuil, stof en insecten

Waarom mag je niet met een wattenstaafje in je oor?

We hebben uitgelegd wat oorsmeer precies is en wat het voor je oor doet. Dit is direct ook een van de redenen waarom het niet verstandig is om je oor schoon te maken met een wattenstaafje. Oorsmeer zit niet alleen vies te wezen in je oor. Het heeft belangrijke functies. Bovendien heeft je oor helemaal geen hulp nodig bij het schoonmaken. Een gezonde gehoorgang reinigt zichzelf.

Je denkt misschien je oor goed schoon te maken met een wattenstaafje maar eigenlijk bereik je een averechts effect. Met een wattenstaafje haal je namelijk maar een heel klein beetje oorsmeer uit je oor. Een groot deel duw je onbedoeld dieper het oor in. Hiermee blokkeer je de gehoorgang. Daarnaast gaat je lichaam juist meer oorsmeer aanmaken dan nodig.

Ook kun je met een wattenstaafje in je oor flinke schade aanrichten. Je kunt uitschieten waardoor je de dunne huid in het oor beschadigd. Je kunt ook het trommelvlies raken en hiermee kan je gehoor zelfs permanent verslechteren.

Wat doe je als je problemen hebt met oorsmeer?

Een gezonde gehoorgang reinigt zichzelf. In dit geval zou je dus geen last moeten hebben van oorsmeer. Maar wat nou als je er wel last van hebt? Is een wattenstaafje dan wel een goed idee? Nee, een wattenstaafje in je oor is nooit een goed idee.

Soms raakt het evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoord. Dit kan gebeuren door:

  • het terugduwen van oorsmeer (dit kan dus gebeuren bij het gebruik van een wattenstaafje maar ook door het oorstukje van een hoorapparaat)
  • een afwijkende bouw van de gehoorgang
  • het ouder worden (oorsmeer kan dan sneller indikken)
  • overmatige haargroei in de gehoorgang
  • bepaalde ziekten zoals suikerziekte en eczeem

Wanneer je last hebt van (te veel) oorsmeer dan mag alleen het oorsmeer worden verwijderd dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang. Dit mag met een wattenstaafje maar ga hiermee nooit in het oor! Het watje van het wattenstaafje moet altijd zichtbaar blijven. Bij het dieper gaan of het gebruik van andere hulpmiddelen zoals een haarspeld, paperclip of pen kan het probleem alleen maar verergerd worden en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor het gehoor.

Wanneer de buitenkant van het oor reinigen niet voldoende is, ga dan niet zelf experimenteren maar roep de hulp in van een arts.

Wat een arts kan doen bij een probleem met oorsmeer

Te veel oorsmeer verwijder je liever niet zelf. Maak hiervoor allereerst een afspraak met je huisarts. Je huisarts of de doktersassistente kan je oren uitspuiten.

Uitspuiten

De huisarts of, in veel gevallen, de doktersassistente kan je oren uitspuiten om de klachten te verminderen of weg te nemen. Dit is een snelle en pijnloze behandeling. Dit gebeurt door het inspuiten van water op lichaamstemperatuur. Wanneer het water weer naar buiten komt, komt het oorsmeer mee en wordt opgevangen in een bakje. Meestal lukt dit in een keer en ben je snel van je klachten af. In sommige gevallen is het nodig om op meerdere dagen het uitspuiten te herhalen. Vaak wordt dan ook het advies gegeven om te proberen het oorsmeer zachter te maken door te druppelen met baby olie of sla olie.

Wanneer het oorsmeer op deze manier niet verwijderd kan worden, het uitspuiten heel pijnlijk is of wanneer er steeds een oorontsteking ontstaat na het uitspuiten dan is het instrumenteel reinigen door een KNO-arts genoodzaakt.

Instrumenteel reinigen

Wanneer er instrumenten nodig zijn om het oor te reinigen krijg je een verwijzing voor de KNO-arts. De KNO-arts kan verschillende instrumenten inzetten zoals haakjes, lisjes of een stofzuigertje. Met behulp van een oormicroscoop en een van de instrumenten wordt het oorsmeer naar buiten gewerkt. Vaak is dit binnen een paar minuutjes gebeurd.

Informatie

Wil je een afspraak maken om je oren instrumenteel te laten reinigen of andere klachten op het gebied van de keel, neus of oren? Wil je graag meer informatie of heb je vragen? Wij helpen je graag op een van de volgende manieren:

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen