Verkouden in de zomer

Kun je verkouden worden in de zomer? Waar ligt dat dan aan? En is het dan hetzelfde als in de winter? 

Verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt doordat je besmet raakt met een verkoudheidsvirus. Er zijn veel verschillende virussen die je verkouden kunnen maken. Het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel kunnen gaan ontsteken. Je kunt klachten krijgen zoals snot in je neus, niezen, hoesten, keelpijn, verstopte neus, hoofdpijn en een drukkend gevoel op de kaken. Een verkoudheid duurt meestal niet langer dan een week. Mocht je langer dan 10 dagen verkoudheidsklachten houden, neem dan contact op met je huisarts.

Een verkoudheid komt veel voor. Bijna iedereen krijgt er ieder jaar in meer of mindere mate wel mee te maken. Volwassenen worden namelijk gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden en kinderen zelfs 6 tot 10 keer per jaar.

verkouden in de zomer

Verkoudheid in de zomer

Het verkoudheidsvirus houdt van lage temperaturen. Daarnaast houdt het ook van slecht geventileerde ruimtes. Het virus verspreid zich door de lucht of door aanraking. Daarom gaat het virus ook goed zijn gang wanneer veel mensen dicht bij elkaar staan. Logisch dus dat het verkoudheidsvirus in de winter meer aanwezig is dan in de zomer. Het is een stuk kouder, ruimtes houden we gesloten om het comfortabel te houden voor onszelf en we zitten regelmatig met meerdere mensen binnen. De ideale leefomgeving voor het virus is dus te vinden in het najaar en in de winter.

Ondanks dat het aantal verkouden mensen in de winter duidelijk hoger ligt dan in de zomer, komt verkoudheid in de zomer regelmatig voor. Waarom kun je dan toch ook in de zomer verkouden worden? Het verkoudheidsvirus houdt weliswaar niet van de zomer maar dat betekent niet dat het virus er helemaal niet is. Je kunt dus wel degelijk aangestoken worden. De kans is veel kleiner maar is er nog wel. De kans dat je het verkoudheidsvirus oploopt wordt vergroot door bijvoorbeeld het gebruik van een ventilator of een airco. Dit heeft een aantal redenen.

Verkouden door de airco of de ventilator

Tijdens warme dagen is het gebruik van een ventilator of een airco erg verleidelijk. Alle ramen en deuren dicht en de airco op standje vriezer. Heerlijk! Ondanks dat het lekker voelt kan het temperatuurverschil tussen binnen en buiten bij je lichaam een soort van “stressreactie” uitlokken. Hierdoor daalt je weerstand en ben je gevoeliger voor het virus. Daarnaast maakt een airco de lucht droger. Dit kan zorgen voor uitdroging en irritatie van je slijmvliezen. Deze slijmvliezen zijn er o.a. om virussen buiten je lichaam te houden. Bij uitdroging of irritatie kunnen zij minder goed hun werk doen.

Verkouden in de zomer

Tips tegen een zomerverkoudheid

Helaas is een ook een zomerverkoudheid niet helemaal te voorkomen. Je kunt wel proberen de kans zo klein mogelijk te maken.

  • Ventileer je huis en je werkruimte. Ondanks dat het heet kan zijn en het voor de airco beter is om alles gesloten te houden, is het voor je eigen gezondheid beter om goed te ventileren. Doe dit op hete dagen bijvoorbeeld een uurtje in de vroege ochtend en een uurtje laat op de avond.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Dit kun je doen door je airco goed en professioneel te laten afstellen of door een luchtbevochtiger in je (slaap-/werk-)kamer te plaatsen.
  • Was regelmatig je handen. Dit waren we al gewend door de hele situatie rondom Corona. Blijf dit ook in de zomer structureel doen.
  • Hou je weerstand op peil. Dit doe je door een gezonde leefstijl aan te nemen; gezond eten, voldoende water drinken, goed slapen en lekker veel bewegen.

Zomerverkoudheid of toch iets anders?

Verkoudheidsklachten en klachten passend bij het corona virus lijken enorm veel op elkaar. Heb je het vermoeden dat je klachten veroorzaakt kunnen zijn door Covid-19? Maak dan een afspraak bij een testlocatie of kijk voor meer informatie op de site van de rijksoverheid over Covid 

Verkoudheidsklachten en allergieklachten liggen dicht bij elkaar. Ze zijn soms maar moeilijk te onderscheiden. Houdt je verkoudheid langer dan 10 dagen aan of twijfel je over je klachten? Dan kan het zijn dat je een allergie hebt of een andere aandoening zoals bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een neusbijholteontsteking. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je arts.

Voor vragen, het maken van een afspraak of het laten uitvoeren van een allergietest staan wij graag voor je klaar!

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Website: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen