Wat zijn de symptomen van allergische rhinitis?

Allergische rhinitis is de term voor een ontsteking van de binnenkant van de neus veroorzaakt door een allergeen. Een allergeen is de stof waarvoor je allergisch bent. Het is een veel voorkomende aandoening. 

Meestal veroorzaakt allergische rhinitis verkoudheidsachtige symptomen zoals niezen, jeuk, een verstopte neus en/of een loopneus. Sommige mensen hebben deze klachten maar een aantal weken of maanden per jaar. Dit is het geval wanneer je gevoelig bent voor seizoensgebonden allergenen zoals boom- of graspollen. 

In de meeste gevallen zijn deze symptomen mild en kunnen ze effectief worden behandeld. Onbehandelde en ernstigere symptomen kunnen slaapproblemen veroorzaken en het dagelijks leven verstoren. Wanneer de symptomen je slaap verstoren, je prestaties op werk of school beïnvloeden of van grote invloed zijn op je dagelijkse leven, neem dan contact op met een arts.

Allergische neusklachten
Optimum Clinics Oosterbeek

Persoonlijke zorg

Wij zien de mens achter de patient en bieden een luisterend oor 
Optimum Clinics Oosterbeek

Moderne technieken

Verzekerd van bewezen veilige technieken en moderne apparatuur 
Optimum Clinics Oosterbeek

Uitstekende specialist

Onze KNO-arts heeft jarenlange ervaring op het gebied van keel-, neus- en oorklachten

Behandeling van allergische neusklachten

In veel gevallen wordt de verdenking op allergische rhinitis gemaakt aan de hand van vragen. Het vaststellen waarvoor je precies allergisch bent kan lastiger zijn. Hiervoor kunnen allergietesten worden ingezet. Door middel van kleine prikjes wordt er een reactie uitgelokt op de huid. Wanneer je allergisch bent voor een bepaalde stof dan verschijnt er een kleine jeukende plek. 

De behandeling is afhankelijk van hoe ernstig de klachten zijn en voor welk(e) allergeen(en) je allergisch bent. Het advies zal altijd zijn om het allergeen zoveel mogelijk te ontwijken. Daarnaast kan er medicatie worden ingezet zoals een antihistaminicum. Bij ernstigere klachten kunt u worden behandeld met bijvoorbeeld corticosteroïden of kan er immunotherapie worden ingezet.

Ben je benieuwd waar jouw klachten vandaan komen en wat er aan te doen is? Bij Optimum Clinics kun je binnen een paar dagen al terecht. Onze ervaren KNO-arts helpt je graag. Voor vragen of het maken van een afspraak kun je ons bereiken via 085-1302796 of info@optimumclinics.nl. Ook kun je met ons chatten via de homepage