Keelamandelen, wat is daar nou nuttig aan?
07 september 2021 
in KNO

Keelamandelen, wat is daar nou nuttig aan?

De keelamandelen, ook wel tonsillen genoemd, zitten links en rechts achterin de keel. Je ziet ze als een soort van knobbels met in het midden de huig. Vaak praten mensen over de amandelen als ze ontstoken of verwijderd zijn. Waarom zitten er dan amandelen in onze keel en wanneer worden ze verwijderd?

Wat is de functie van keelamandelen?

De keelamandelen zijn onderdeel van het lymfekliersysteem, net als de neusamandel en de tongamandelen. Je lymfekliersysteem is een belangrijk deel van het immuunsysteem. Via de mond kunnen allerlei bacteriën en virussen het lichaam binnenkomen. De keelamandelen beschermen je lichaam hiertegen.

Welke klachten kunnen keelamandelen geven?

Amandelen zijn het grootst in je kinderjaren. Wanneer je ouder wordt hebben keelamandelen steeds minder een functie en worden ze vanzelf steeds kleiner. Bij sommige volwassenen raken de keelamandelen makkelijk ontstoken. Een heel vervelende kwaal maar wel onschuldig. Meestal verdwijnt een ontsteking na een aantal dagen vanzelf weer. Een ontsteking aan je keelamandelen kan zorgen voor keelpijn, slikklachten, koorts en je kunt je ziek voelen. Ook kunnen de amandelen opzwellen door de ontsteking. Vaak zwellen de lymfeklieren in de hals ook op. Dit kan pijnklachten geven.

Wanneer je nauwelijks kunt slikken, je last hebt van slijmvorming , je mond nog lastig open te doen is, je lymfeklieren in de hals flink opgezwollen zijn en je hoge koorts hebt dan is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen. In sommige gevallen kan er namelijk een abces ontstaan wanneer de keelamandelontsteking zich uitbreidt.

Keelamandelen verwijderen

Vroeger was het advies bij herhaaldelijk ontstoken amandelen al snel om ze te verwijderen. Tegenwoordig zijn we daar wat voorzichtiger in geworden. Het is namelijk geen garantie dat de klachten volledig weg blijven en de operatie brengt ook risico’s met zich mee. Wanneer de keelamandelen chronisch ontstoken zijn of de ontsteking met grote regelmaat terugkeert zal er een verwijdering van de keelamandelen geadviseerd worden. Ook wanneer bij volwassenen de keelamandelen niet kleiner worden en veel klachten geven, kunnen deze worden verwijderd.

Grote keelamandelen geven soms ook snurkklachten en zelfs OSAS (obstructief slaapapneu syndroom). Over snurken en OSAS lees je meer in dit blog.

In de meeste gevallen zal het verwijderen van de keelamandelen niet nodig zijn. Mocht na uitgebreid onderzoek bij Optimum Clinics toch blijken dat verwijdering van de keelamandelen de beste keuze is dan zal onze arts je verwijzen naar een gespecialiseerd KNO-arts in een ziekenhuis in de buurt.

Heb je vragen over keelamandelen of andere klachten op het gebied van de keel, de neus of de oren? Wil je graag een afspraak maken? Wij helpen je graag!

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen