Een brok in de keel. Lichamelijke afwijking of niet?
11 maart 2021 

Een brok in de keel. Lichamelijke afwijking of niet?

Brokgevoel in de keel

“Ik heb een brok in mijn keel” is een veelgehoorde zin wanneer emoties opspelen. Het is ook een veelgehoorde klacht voor de KNO-arts. Mensen zijn behoorlijk ongerust wanneer zij met deze klachten het spreekuur bezoeken maar over het algemeen is dit een onschuldig probleem.

Klachten die vaak worden gemeld zijn:

  • Een branderig gevoel in de keel
  • Een slijmprop in de keel die niet (goed) kan worden weggeslikt
  • Het gevoel dat er een korreltje in de keel zit
  • Een geïrriteerde keel
  • Neiging tot steeds schrapen, kuchen of vaak slikken

Lichamelijke afwijking of juist niet?

Er wordt gesproken van een brokgevoel wanneer er geen lichamelijke afwijking wordt gevonden die de klachten kan verklaren.

Oorzaken van een onschuldig brokgevoel kunnen zijn:

  • Slijmgevoel: de neus produceert op een dag veel slijm en normaal wordt dit ongemerkt doorgeslikt. Net als speeksel. Dit is samen een paar liter per dag. Wanneer dit slijm en speeksel heel bewust wordt geslikt, kan er een brokgevoel worden ervaren.
  • Spierspanning: Bepaalde keel- en halsspieren worden aangespannen tijdens het slikken maar ook bij schrapen en kuchen. Die spieren kunnen gespannen blijven en daardoor kunt u een brokgevoel krijgen. Meestal heeft u dan minder last wanneer u minder gespannen bent.

Brokgevoel veroorzaakt door een lichamelijke afwijking

Een brok in de keel kan echter ook worden veroorzaakt door een lichamelijke aandoening zoals:

  • Kwaadaardige afwijking (keelkanker): de meeste mensen met een brokgevoel maken zich hierover zorgen. Toch is dit gelukkig zeldzaam. Langdurig roken en het overmatig gebruiken van alcohol verhogen de kans. Klachten die naast het brokgevoel aanwezig zijn en extra en snel onderzoek van een KNO-arts vragen zijn moeite met eten, gewichtsverlies, stemverandering en oorpijn.
  • Allergie: Een schraal, jeukend of brokgevoel in de keel kan duiden op een allergie.
  • Reflux: Maagzuur kan in de slokdarm omhoog komen. Om de overloop van dit maagzuur in het strottenhoofd en de luchtpijp te voorkomen kan een hogere spanning in de kringspier van de slokdarmingang ontstaan. Dit heeft een brokgevoel als gevolg.
  • Vergrote tongamandel: De tongamandel bevindt zich helemaal achter op de tong en is daardoor meestal niet direct in de keel zichtbaar. Wanneer in het verleden de keelamandelen zijn verwijderd dan kan het een enkele keer voorkomen dat de tongamandel zich vergroot. Ook kan een tongamandel chronisch ontstoken zijn. Hierbij kunnen ook klachten als keelpijn, vieze smaak en koorts optreden.

Een brokgevoel kan dus lichamelijk zijn maar is dit in veel gevallen niet.

Zijn de klachten van een brokgevoel in de keel herkenbaar?

Blijf dan niet met twijfels en onzekerheid rondlopen maar laat u onderzoeken. Het is in veel gevallen onschuldig en meestal prima te behandelen.

Bij Optimum Clinics Nijmegen kunt u al snel terecht.

Voor een afspraak of vragen kunt u contact met ons opnemen op de manier die het beste bij u pas:

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen