Hoe krijg je herpes?

Om de vraag hoe je herpes krijgt goed te kunnen beantwoorden, leggen we eerst uit wat herpes precies is. Daarna beantwoorden we de vraag hoe je herpes krijgt en vervolgens lichten we ook toe wat er tegen herpes te doen is.

Wat is herpes?

Herpes is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die worden veroorzaakt door het herpes virus, officieel het Herpes Simplex Virus ofwel HSV. Het virus bestaat uit twee soorten:

  1.  HSV 1 is de veroorzaker van infecties in het gezicht en aan de lippen
  2. HSV 2 is de veroorzaker van infecties rond de geslachtsorganen

Ondanks deze verdeling kunnen beide soorten overal op de huid voorkomen en ook alle aangrenzende slijmvliezen aantasten.

Hoe krijg je herpes?

Herpes komt ontzettend veel voor en is besmettelijk. Het kan worden overgedragen door rechtstreeks huid- of slijmvliescontact en in sommige gevallen door aanraking van de uitslag of via een voorwerp. Twee op de drie mensen is drager van het HSV. Dit is erg veel maar gelukkig ontwikkelen de meeste mensen geen klachten. Ongeveer 10% krijgt klachten en maar 1% ontwikkelt een infectie met meerdere verschijnselen. Wanneer het virus het lichaam binnendringt via de huid of het slijmvlies dan duurt het ongeveer drie tot negen dagen voordat de eerste symptomen optreden. De virusinfectie kan zich uitbreiden en tijdelijk grotere en pijnlijke lymfeklieren veroorzaken.

Met HSV1 worden de meeste mensen al op jonge leeftijd besmet. Dit noemen we een primaire HSV-infectie en is bij kinderen meestal minder heftig dan bij volwassenen. Wanneer de primaire infectie over is, blijft het virus in het lichaam aanwezig. In slapende vorm blijft het virus een leven lang en kan in sommige situaties opnieuw opspelen zoals tijdens de menstruatie, bij stress, bij koorts en bij zonlicht.

Welke klachten horen bij herpes?

Een herpesinfectie kan op verschillende plekken tot uiting komen. De meest voorkomende plekken zijn:

Herpes aan de lippen

Dit is de meest voorkomende vorm van herpes en tevens ook de vorm die het meest herhaaldelijk optreedt. U zult het waarschijnlijk kennen als koortslip. Er ontstaan kleine blaasjes op en om de lippen die indrogen tot korstjes. Vaak is het verloop mild maar het kan pijnlijk zijn en vooral vanuit cosmetisch oogpunt veel klachten geven. Sommige mensen krijgen een enkele keer een koortslip en sommige zeer regelmatig. Het kan bijvoorbeeld aangewakkerd worden tijdens de menstruatie of in periodes van verminderde weerstand.

Herpes aan de geslachtsdelen

Deze infectie wordt meestal veroorzaakt door HSV2 en de primaire infectie verloopt vaak vrij heftig. Deze herpesinfectie kan flinke pijnklachten geven. Ook deze vorm keert vaak met enige regelmaat terug. Gelukkig zijn de klachten dan vaak minder heftig dan bij de primaire infectie.

Herpes aan het oog

Een herpesinfectie kan ook toeslaan bij het oog. Symptomen zijn roodheid, tranen, troebel zicht en het (dag)licht niet goed kunnen verdragen. Meestal is het hoornvlies hierbij oppervlakkig aangetast. Door littekenweefsel kan er sprake zijn van een blijvende beschadiging.

Herpes aan de hersenen

Wanneer iemand een verminderde afweer heeft of bij hele jonge baby's, kan de infectie zich uitbreiden naar de hersenen. Deze infectie is zeer ernstig en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Het is daarom zaak om bij een herpesinfectie nooit in de buurt te komen van een pasgeboren baby.

Herpes bij eczeem

Wanneer iemand constitutioneel eczeem heeft en hier een HSV infectie bij krijgt, loopt hij/zij de kans dat de herpes zich uitbreid over grotere gebieden van de huid. In deze gevallen kan een herpes infectie een ernstig beloop hebben.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden bij herpes?

Bij de behandeling van herpes is het belangrijk om het virus te remmen. Het is niet mogelijk om het virus te doden. Het blijft in slaapstand in het lichaam aanwezig. Ook na behandeling kan de infectie dus (regelmatig) terugkeren. Indien behandeling nodig is, kan het worden behandeld met antivirale middelen. Deze kunnen in de vorm van tabletten of in de vorm van een creme worden voorgeschreven.

In de meeste gevallen van een (primaire) HSV infectie is een behandeling niet nodig. De klachten verdwijnen in principe vanzelf weer.


Heeft u ernstige klachten passend bij het herpes virus of blijft een infectie steeds terugkomen? Neemt u dan contact op met uw huisarts. Hij/zij kan de klachten beoordelen en indien nodig medicatie voorschrijven of u verwijzen naar een dermatoloog. 

Optimum Clinics helpt u graag!

www.optimumclinics.nl

info@optimumclinics.nl

085-1302796


Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen