Tylotisch eczeem

Tylotisch eczeem is een van de vele soorten eczeem. Het is een vrij onbekende vorm van eczeem. Tylotisch eczeem is een handeczeem.

Wat is tylotisch eczeem?

Tylotisch eczeem is een vorm van handeczeem. Het is een vorm van eczeem die minder bekend is dan heel veel andere soorten eczeem. Het komt dan ook meestal enkel voor bij mannen van middelbare leeftijd. Het wordt ook wel eczema hyperkeratoticum er rhagadiforme genoemd. Dat is een hele mond vol voor eeltvormend eczeem met kloven.

Tylotisch handeczeem is een vorm van eczeem maar lijkt in de praktijk vaak meer op psoriasis dan op eczeem. De eczeemplekken bij tylotisch handeczeem worden gekenmerkt door kloven en een verdikte eeltlaag. Waar jeuk vaak kenmerkend is voor vele soorten eczeem is dit bij tylotisch eczeem met name een branderige pijn. De pijn wordt vooral veroorzaakt door de kloven die makkelijk ontstaan door de eeltvorming. Jeuk kan ook voorkomen bij dit eczeem maar in veel mindere mate.

Wat is de oorzaak van tylotisch eczeem?

Het nadeel van een eczeem die relatief zeldzaam is en waar minder aandacht aan wordt besteed, is dat er vaak ook minder over bekend is. Er wordt minder onderzoek naar gedaan en de oorzaak van tylotisch eczeem is dan ook niet geheel duidelijk. Men denkt dat het met name een erfelijke factor is die een grote rol speelt bij het ontwikkelen van tylotisch eczeem. Er wordt namelijk zelden een allergie ontdekt bij tylotisch eczeem terwijl er bij veel andere soorten eczeem vaak sprake is van een contactallergie. Men gaat er ook vanuit dat roken een grote rol speelt bij het ontwikkelen van tylotisch eczeem.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij tylotisch eczeem?

Tylotisch eczeem is een behoorlijk hardnekkige vorm van eczeem. Het is lastig te behandelen en blijft vaak jaren hetzelfde. Welke therapie men ook probeert, onderhouden met een vette zalf is altijd nodig en aan te raden. Het gebruik van agressieve stoffen en/of veel zeep wordt te allen tijde afgeraden.

Vaak wordt er gestart met een corticosteroïd zalf. Wanneer deze niet voldoende werkt kan ultraviolet lichttherapie worden toegepast. Mocht deze ook niets veranderen dan kan in zeldzame gevallen worden overgegaan op een orale therapie.


Denkt u dat u last heeft van tylotisch eczeem? Of een andere vorm van eczeem? Bij Optimum Clinics hebben wij ontzettend veel kennis en ervaring op het gebied van eczeem en helpen we u graag!

www.optimumclinics.nl

info@optimumclinics.nl

085-1302796

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen