Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening. Het is een huidaandoening waar taboes op rusten, veel fabels de rondte doen en ontzettend veel middeltjes voor op de markt zijn. Wij vonden het daarom de hoogste tijd om eens veel aandacht aan het onderwerp psoriasis te geven. We trappen af met een blog over wat psoriasis is.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij de huid rood is en verdikt. Het is niet te genezen. Ruim 300.000 mensen in Nederland hebben psoriasis. Het komt dus veel voor. Toch zijn niet veel mensen op de hoogte van wat psoriasis precies is. Nog te vaak wordt gedacht dat het besmettelijk is. Dit is niet het geval. Psoriasis kan erfelijk zijn, is chronisch maar absoluut niet besmettelijk. 

Het woord psoriasis is afgeleid uit het Grieks. Het Griekse woord psore betekent schub. Psoriasis plekken kunnen er ook uitzien als een soort schubachtig stuk huid.

Bij psoriasis ontstaan er rode plekken op de huid met witte schilfers. De plekken jeuken vaak en kunnen ook pijnlijk zijn. De plekken kunnen op het gehele lichaam voorkomen maar het meest zien we het terug op het hoofd onder het haar, op de ellebogen, de knieën en het scheenbeen. 

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Psoriasis is een erfelijke aandoening. Heel simpel gezegd gaat bij deze mensen de vernieuwing van huidcellen een stuk sneller dan bij mensen zonder deze erfelijke aanleg. 

Huidcellen vernieuwen continu. Wanneer nieuwe huidcellen worden aangemaakt dan verschilferen de oude huidcellen. Zo verliezen wij ongeveer 40.000 huidschilfers per dag. Na ongeveer 28 dagen is onze huid volledig vernieuwd en begint de cyclus weer van voren af aan. Mensen met psoriasis vernieuwen hun huid niet na ongeveer 28 dagen maar al na ongeveer 7 dagen. Dit is sneller dan ons lichaam aankan waardoor ook de vernieuwde huidcellen afsterven. Deze kunnen echter niet goed worden afgestoten waardoor er een dikke laag van dode huidcellen ontstaat. Deze dode huidcellen zorgen voor de geïrriteerde plekken vol schilfers. 

Waarom mensen met psoriasis zo snel nieuwe huidcellen aanmaken is niet precies bekend. Men gaat er vanuit dat het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt. 

Zijn er verschillende soorten psoriasis?

Ja, psoriasis komt in verschillende soorten en maten voor. 

Plaque psoriasis

Deze vorm komt het meest voor en zal ook het meest herkenbaar zijn voor veel mensen. Bij plaque psoriasis zien we de bekende rode plekken met opgehoopte huidschilfers. 

Psoriasis inversa

Deze vorm van psoriasis laat meestal geen schilfers zien. Psoriais inversa ziet u enkel in de lichaamsplooien zoals de oksels, onder de borsten, in de navel, in de liezen of tussen de borsten.

Psoriasis van de nagels

Psoriasis kan ook de nagels infecteren. Dit uit zich in de vorm van deukjes in de nagels, geelbruine vlekken en de nagels kunnen zelfs los gaan zitten. Meer hierover lees u in ons blog over aandoeningen aan de nagels.

Psoriasis guttata

Deze vorm treedt meestal op na een keelinfectie en is te herkennen aan tijdelijke kleinere psoriasisplekken. 

Psoriasis palmoplantaris

Deze vorm van psoriasis komt voor op de handpalmen en voetzolen. Het ziet er hetzelfde uit als de meest voorkomende vorm van psoriasis maar vereist een andere aanpak.

Psoriasis reuma

Psoriasis reuma wordt ook wel artritis psoriatica genoemd. Bij deze vorm zijn de gewrichten gezwollen, rood, warm en pijnlijk. Het is een vorm die naast andere soorten van psoriasis voorkomt. Ongeveer 30% van de psoriasis patienten heeft ook prosriasis reuma.

In volgende blogs gaan we in op de behandelingsmogelijkheden, wat u zelf kunt doen tegen psoriasis en kunt u ervaringsverhalen lezen van onze patienten met psoriasis. 


www.optimumclinics.nl

info@optimumclinics.nl

085-1302796 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen