Aandoeningen aan de nagels

Dat de dermatoloog de specialist is op het gebied van de huid is algemeen bekend maar wist u dat u voor aandoeningen aan de nagels ook bij de dermatoloog terecht kunt? Er bestaan veel klachten, aandoeningen en afwijkingen op het gebied van de nagel. Zo hebben veel mensen last van afbrokkelende nagels, schimmelnagels of putjes in de nagels. In dit blog bespreken we een aantal aandoeningen aan de nagel.

Putjesnagels

Putjesnagels oftewel onychia punctate zijn vooral te zien bij mensen met een bepaalde huidaandoening. Het komt heel veel voor bij mensen met psoriasis en eczeem maar ook bij mensen met het syndroom van Reiter en mensen met alopecia. Bij putjesnagels zitten er kleine kuiltjes, putjes of gootjes in de vingernagel en soms op de teennagel. Meestal is het een milde aandoening waar geen behandeling voor nodig is. Soms vinden mensen het erg vervelend om te zien. In dat geval kan het probleem vaak gecamoufleerd worden door nagellak (zonder aceton!). Bij zeer ernstige putjesnagels kan er gekozen worden voor medicatie en zeer zelden zelfs voor het operatief verwijderen van de nagel.

Schimmelnagels

Schimmelnagels worden ook vaak kalknagels genoemd en de medische benaming is onychomycose. Deze aandoening komt vaker voor op de teennagel dan op de vingernagel. Het is een infectie van het nagelbed veroorzaakt door schimmels of gisten. Bij een schimmelnagel is de nagel geelwit verkleurd en vaak wat dikker met vlekken. Een schimmelnagel dient wel behandeld te worden wanneer het na een tijdje niet vanzelf verdwijnt. Wanneer hier te lang mee wordt doorgelopen ontstaat de kans dat de nagel gaat schilferen, afbreken en zelfs helemaal losraakt. Meestal komt het niet zover en wordt het niet ernstiger.

Witte vlekjes op de nagel

Bij witte vlekjes op de nagel heb je een tekort aan calcium en moet je dus meer zuivel tot je nemen. Dit is een zeer veel gehoord en hardnekkig misverstand. Witte vlekjes op de nagel hebben namelijk een medische naam, leukonychia, en worden veroorzaakt door een verhoorningsstoornis. Vaak is hier geen aanwijsbare oorzaak van en soms wordt het veroorzaakt door onderliggende ziektes als nierziekten, hartinfarct, auto-immuunziekten of jicht.

Broze nagelsyndroom

Vanaf net na de pubertijd kunnen nagels al brozer worden. ook kunnen er groeven en oneffenheden ontstaan of kan de nagel splitsen. Dit noemen we het broze nagelsyndroom of nageldystrofie.

Nagelpsoriasis

Psoriasis is een huidaandoening. Het komt veel voor, is chronisch en niet besmettelijk. Mensen met psoriasis kunnen ook klachten aan de nagels ontwikkelen zoals de putjesnagels die we hierboven hebben besproken. Ook kunnen zij psoriasis aan de nagels ontwikkelen. Nagelpsoriasis kan echter ook ontstaan zonder dat er sprake is van psoriasis aan de huid. Nagelpsoriasis uit zich in verschillende symptomen zoals een bruin-gele verkleuring van de nagelplaat, dikke huid onder de nagel, groeven in de nagel, witte nagels, afbrokkelende nagels of zelfs loszittende tot afvallende nagels.

Nagelloslating

In medische termen heet dit onycholyse. Bij deze aandoening laat de nagel los. Het kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt zoals beschadigingen, bepaalde geneesmiddelen, kanker of een infectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een ijzertekort of een overactieve schildklier. In dit geval worden alle nagels aangedaan.


Dit waren de meest voorkomende nagelaandoeningen maar er zijn er nog veel meer. Niet altijd is een nagelaandoening te voorkomen of te genezen. Er zijn echter wel een aantal dingen die u kunt doen om uw nagels zo gezond mogelijk te houden:

  • Gebruik een nagelknipper om de nagels in te korten.
  • Knip nagels bij voorkeur na het douchen of baden. De nagels zijn dan nog zacht.
  • Bijt niet op nagels en pruts ze ook niet los.
  • Zorg dat de nagels schoon en zo droog mogelijk blijven.
  • Houd nagels kort indien u probleem nagesl heeft.
  • Verwen uw nagels zo af en toe eens met een lekkere voedende creme of lotion.


Heeft u vragen over uw nagels of huid? Wij helpen u graag!

www.optimumclinics.nl

info@optimumclinics.nl

085-1302796

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen