Iehiehie snot! Maar wist je dat snot heel nuttig is?
20 september 2021 
in KNO

Iehiehie snot! Maar wist je dat snot heel nuttig is?

Snot. Wat is het eigenlijk? Wat is het nut van snot? We vinden het vaak maar vies. Gelukkig heeft dit slijmerige vieze spul zeker ook een belangrijke functie.

Wat is snot?

Snot is een ander woord voor slijm. Het woord snot wordt gebruikt wanneer we het hebben over het slijm dat in de neus zit. Je kent ongetwijfeld het woord snotneus. Dit woord wordt vaak gebruikt bij verkoudheid wanneer je neus vaak vol snot zit.

In je neus bevindt zich slijmvlies, een laag cellen die het slijm produceren. Dit slijm bestaat voor een groot deel uit water. Daarnaast vind je in dit slijm ook antilichamen en enzymen. Deze zorgen er voor dat bacteriën en virussen worden aangevallen, gedood en/of herkend worden.

Wist je dat je per dag wel 1 tot 1,5 liter snot produceert? Dat lijkt heel veel maar meestal merk je daar helemaal niets van. Het klinkt misschien een beetje vies maar je slikt het gewoon door waarna het via je keel in je maag terecht komt. Heel normaal en gezond.

Wat is het nut van snot?

Het is niet altijd prettig. Veel mensen vinden het vies. Toch is snot heel nuttig en kunnen we niet zonder. Het laagje snot of slijm in je neus zorgt er op de eerste plaats voor dat het vochtig blijft. Dat is goed voor de weefsels in je neus en de lucht die je inademt wordt hierdoor ook bevochtigd. Daarnaast zorgt het snot er samen met de trilhaartjes voor dat bacteriën, virussen, stof en vuil niet zomaar je lichaam kunnen binnendringen. Antilichamen en enzymen kunnen bacteriën en virussen aanvallen en in samenwerking met de trilhaartjes voert slijm stof en vuil af naar je maag waar het wordt afgebroken. Eigenlijk kun je wel stellen dat slijm en snot de poortwachter en beveiliger van je neus is.

Gezond snot

Het hebben van snot is dus hartstikke goed voor je. Dan is het wel belangrijk dat je snot ook gezond is. Snot is wat slijmerig maar in principe kleurloos en helder. In dat geval kun je er van uit gaan dat je snot gezond is. Uiteraard kun je zelf nog steeds wel een virus of bacterie onder de leden hebben want gezond snot is helaas geen garantie dat je nooit ziek wordt. Is je snot een beetje rood of bruin dan wordt dit meestal veroorzaakt door bloed. Dit is niets om je zorgen over te maken. De kleine vaatjes in je neus zijn heel gevoelig. Door iets te hardhandig met je vinger in je neus te zitten of iets aan te stoten kan er al bloed in je snot komen. Is je snot geel of groen? Dan is de kans groot dat je een verkoudheid onder de leden hebt. De kleur wordt namelijk veroorzaakt door enzymen die vechten tegen het verkoudheidsvirus. Tot slot kan je snot ook nog grijs van kleur zijn. Vaak komt dit doordat je te veel stof hebt ingeademd. Draag in hele stoffige situaties (schuren of zagen bijvoorbeeld) een mondkapje om dit te voorkomen.

Om je snot gezond te houden is het beter om je neus op te halen. Niet altijd fris voor je omgeving maar het is wel beter dan snuiten. Wanneer je je neus ophaalt zuig je snot en slijm uit de holtes en hiermee dus ook eventuele virussen en bacterien. Wanneer je je neus snuit gebeurt juist het omgekeerde. Je duwt als het ware het slijm de holtes in waardoor je een grotere kans hebt om een voorhoofdsholteontsteking of oorontsteking op te lopen.

Snot of snotje

Snot is het slijm in je neus en snotje is een klein stukje opgedroogd slijm. Een snotje ontstaat simpelweg door inademen. Hierdoor komt snot in aanraking met vuil en stof en droogt het uit. Op deze manier ontstaat een snotje. Veel mensen peuteren een snotje uit hun neus. Vaak (en vooral door kinderen) wordt het snotje dan ook nog opgegeten. Weinig mensen zullen dit toegeven en bovendien ziet het er heel onsmakelijk uit. We vinden het dan misschien wel vies maar ongezond is het in ieder geval niet.

Klachten op het gebied van de neus

Heeft u last van een verstopte neus, reukverlies  of andere klachten op het gebied van keel, neus of oren? Kijk dan voor meer informatie op www.optimumclinics.nl/keel-neus-oor

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen