Wat zijn de oorzaken van kauw- en slikproblemen?

Wanneer voedsel er langer over doet de keel of de slokdarm te passeren spreken we over slikklachten, ook wel dysfagie genoemd. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten. In sommige gevallen is het zelfs onmogelijk om te slikken. Het voelt anders aan dan het gevoel van een brok in de keel. Voor dysfagie (slikklachten) zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Slikken is een complexe beweging waar veel factoren een rol spelen. Heel soms kan er geen oorzaak worden vastgesteld maar meestal wel.

Oorzaken van dysfagie (slikklachten bij volwassenen)

Het kan zijn dat er sprake is van een vernauwing van de doorgang. Dit kan ook veroorzaakt worden door spasme van de spieren. In zeldzame gevallen kan een tumor van de keel of de amandel de oorzaak zijn van slikproblemen. Het kan zijn dat een vreemd voorwerp de doorgang blokkeert. Het komt wel eens voor dat iemand een deel van het kunstgebit per ongeluk doorslikt. Ook worden verlittekening (sclerodermie of na bestraling) en zwelling als gevolg van een allergie gerekend tot de oorzaken van slikproblemen. Met een flexibele scoop, ingebracht via de neus, kan onze ervaren KNO-arts in de meeste gevallen snel de oorzaak vaststellen en de behandeling van slikklachten inzetten. 

slikproblemen slikklachten kauwproblemen oorzaak
Optimum Clinics Oosterbeek

Persoonlijke zorg

Wij zien de mens achter de patient en bieden een luisterend oor 
Optimum Clinics Oosterbeek

Moderne technieken

Verzekerd van bewezen veilige technieken en moderne apparatuur 
Optimum Clinics Oosterbeek

Uitstekende specialist

Onze KNO-arts heeft jarenlange ervaring op het gebied van keel-, neus- en oorklachten

Waaraan zijn slikproblemen te herkennen?

Er zijn uiteenlopende symptomen waaraan slikklachten te herkennen zijn. Sommige zijn meteen duidelijk, zoals pijn bij het slikken of wanneer eten in de keel blijft hangen. Dit kan gepaard gaan met het gevoel dat het eten blijft hangen achter de borstkas, vaak samen met hoesten of kokhalzen. Soms komt het voedsel meteen weer naar boven. Dit gaat vaak samen met oprispen van maagzuur, wat een brandend gevoel geeft. Een symptoom hiervan is dat mensen hun voedsel in kleinere stukjes snijden. Wanneer slikproblemen bij volwassenen langer bestaan, zien we vaak gewichtsverlies.

Bent u benieuwd naar de oorzaak van uw slikproblemen? Maak een afspraak om u te laten onderzoeken door onze KNO-arts.  U kunt ons bereiken via 085-1302796 of info@optimumclinics.nl. Ook kunt u met ons chatten via de homepage


Plan hier uw consult

[gravityform id="1" title="false" description="false"]