Waarom is het dragen van gehoorbescherming zo belangrijk?
07 juni 2021 

Waarom is het dragen van gehoorbescherming zo belangrijk?

In bepaalde beroepen zoals op de bouw en in lawaaierige fabrieken wordt verplicht gebruik gemaakt van gehoorbescherming. Je herkent het beeld vast wel van hardwerkende mensen met grote “koptelefoons” op. Dit is niet voor een gezellig muziekje tijdens het werk. Dit is om het gehoor te beschermen. En dat is zeker niet voor niets!

Ons gehoor

Slechthorendheid en doofheid zijn veel meer dan het niet of minder kunnen horen. Het is daarom belangrijk om je gehoor te beschermen en om te weten hoe je gehoor werkt.

Voor het horen van geluiden heb je oren nodig. De oorschelp vangt namelijk de luchttrilling op die geluid veroorzaakt. Het komt vervolgens terecht bij het trommelvlies dat ook gaat trillen. Deze trilling wordt doorgegeven aan de gehoorbeentjes; hamer, aambeeld en stijgbeugel. Dit is het middenoor. Vanuit het middenoor wordt de trilling door de stijgbeugel doorgegeven aan het slakkenhuis. Dit is het binnenoor. Vanuit het slakkenhuis worden de signalen via de gehoorzenuw naar de hersenen gestuurd. In de hersenen vindt de waarneming van het geluid plaats.

Je kunt je voorstellen dat iedere stap van belang is en dat het een kwetsbaar proces is. Je kunt een slecht gehoor in veel gevallen wel verbeteren met bijvoorbeeld een hoorapparaat maar je kunt het niet genezen of repareren. Je krijgt maar één paar oren en daar moet je het mee doen. Het is dus belangrijk om hier zuinig op te zijn en je gehoor te beschermen. Maar wanneer is gehoorbescherming gewenst? En wat is de juiste gehoorbescherming?

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Dat het dragen van gehoorbescherming in sommige situaties een goed idee is zijn we het wel over eens. Maar wanneer dan precies? Dat de bouwvakker met een enorme slijptol gehoorbescherming draagt kijkt niemand van op. Hoe zit dit met bijvoorbeeld harde muziek? Of wanneer je dat leuke oude kastje met een schuurapparaatje onder handen neemt? En als je gehoorbescherming draagt, welke dan? Zijn dopjes in je oren het beste of grote oorkappen?

Wij vroegen het onze KNO-arts, expert op het gebied van gehoor. Anne-Martine de Heer: “je hebt maar een paar oren. De schade in het binnenoor wat het suizen geeft kun je niet repareren. Wees dus zuinig op je oren.”

De Arbowet schrijft voor dat je vanaf een geluidsniveau vanaf 80dB gehoorbescherming zou moeten dragen. Dit staat gelijk aan bijvoorbeeld een rumoerig kantoor, machinaal handgereedschap of een foodprocessor. Vanaf 85 dB ben je verplicht om gehoorbescherming te dragen. Wanneer geluid dus ook maar een beetje harder is dan je deurbel of je rinkelende telefoon dan ben je dus al verplicht om gehoorbescherming te dragen wanneer je meer dan 8 uur wordt blootgesteld aan dit geluid.

Met name jongeren lopen risico op gehoorschade door langdurige blootstelling aan (te) harde muziek. Dit komt door een te hoog geluidsniveau tijdens het uitgaan en het dragen van oordopjes bij MP3 speler of smartphone.

Wanneer je zowel in je vrije tijd door bijvoorbeeld het luisteren naar harde muziek via je airpods als tijdens het werk wordt blootgesteld aan te veel geluid, kan dit elkaar versterken. Lawaaibelasting in de vrije tijd kan namelijk het herstel van lawaaibelasting tijdens werk belemmeren.

Wat goede gehoorbescherming is, wisselt per persoon en per situatie. Wij adviseren altijd om advies in te winnen bij een expert.

Vragen over het gehoor

Heb je vragen over het gehoor of gehoorbescherming? Of juist over iets anders met betrekking tot keel, neus of oren? Wij helpen je graag!

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: Optimum Clinics

Facebook: Optimum Clinics

Optimum Clinics KNO is gevestigd in Nijmegen

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen