Hoortest bij de KNO-arts

U bent doorverwezen voor een hoortest. Het kan zijn dat uw huisarts u heeft verwezen naar de KNO-arts voor klachten aan uw oor of met uw gehoor maar het kan ook zijn dat de audicien u heeft verwezen. In beide gevallen wordt er een hoortest afgenomen. Klachten als gehoorverlies zijn vervelend en kunnen veel onzekerheid met zich meebrengen. Wel zo fijn om dan alvast te weten hoe het testen van uw gehoor in zijn werk gaat. Wij leggen het u graag uit. 

KNO arts Nijmegen

Hoe gaat een gehoortest?

Wie kan dat beter beantwoorden dan degene die ook daadwerkelijk de test bij u af zal nemen? Kitty, onze doktersassistente, legt het u uit.

Nadat u verwezen bent door uw huisarts of audicien maken wij telefonisch een afspraak met u. Meestal kunt u dan binnen een paar dagen al bij ons terecht. Wij zullen u vragen om goed uitgerust te zijn op de dag van de afspraak. U moet zich namelijk ongeveer een half uur goed kunnen concentreren.

Wanneer u binnen komt kunt u zich melden bij de balie. Wij controleren dan uw gegevens. Het is belangrijk om te zorgen dat alles klopt maar kort met u in gesprek gaan bij de balie heeft voor ons nog een ander voordeel. Wij kunnen dan namelijk al opmerken met welk oor u het beste hoort. Meestal draait men namelijk met het goede oor richting degene die praat.

In de wachtkamer kunt u rustig wachten, onder het genot van een kopje koffie, tot de KNO-arts u op komt halen. U wordt namelijk eerst gezien door onze KNO-arts. De arts zal u een aantal vragen stellen en vooronderzoek verrichten. Denkt u hierbij aan het goed bekijken van uw oor. Na het vooronderzoek loopt de arts met u mee naar de ruimte waar de hoortest zal plaatsvinden. Dit is een andere ruimte dan de spreekkamer omdat het belangrijk is dat er geen andere geluiden hoorbaar zijn wanneer u de test doet. De arts legt mij als assistente uit welke onderdelen van de test gedaan moeten worden. Dit doet zij naar aanleiding van de uitkomsten van het vooronderzoek.

Wanneer u een bril, grote oorbellen of een hoorapparaat draagt dan vragen wij u deze af en/of uit te doen.

U neemt plaats in onze geluidsdichte ruimte en de hoortest kan beginnen. U krijgt duidelijk uitleg over wat u moet doen en wat u kunt verwachten. Een hoofdtelefoon wordt op uw oren geplaatst waardoor u hoge en lage tonen te horen krijgt. Wanneer u een toon hoort drukt u op een knop. Zo weet ik dat u het geluid hebt gehoord. Op deze manier komen wij erachter hoe bij u de hoordrempel is en met welk oor u beter hoort en met welk oor minder.

Wanneer deze test is afgerond volgt er vaak nog een test met beengeleiding. Er wordt een beengeleider achter het slechtst horende oor geplaatst. U krijgt weer lage en hoge tonen te horen maar ook een ruis. U moet dan proberen u te focussen op de tonen en de ruis negeren. Tenslotte volgt een spraaktest. U krijgt een reeks woorden te horen en wordt gevraagd deze woorden te herhalen. Het is geen probleem wanneer u een woord niet goed hoort. Belangrijk is dat u zegt wat u denkt te horen. Er is namelijk geen goed of fout. U bent er tenslotte om te kijken hoe het met uw gehoor gaat. Wanneer dit voorbij is de hoortest klaar.

De uitslag van een hoortest

De uitslag van uw hoortest wordt geprint en daarnaast ook digitaal aan uw dossier toegevoegd. De geprinte test wordt aan de KNO-arts gegeven. Zij zal de uitslag met u bespreken. Het kan zijn dat u een hoortoestel nodig heeft. Meer informatie hierover vindt u in ons blog over hoortoestellen.

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak kunt u ons op de volgende manieren bereiken:

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook Messenger: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen