Schurft: hoe kom je er aan en hoe kom je er weer af?
10 september 2021 

Schurft: hoe kom je er aan en hoe kom je er weer af?

Schurft oftewel scabiës. Hoe kom je er aan? Wat kun je er tegen doen? Er rust een soort taboe op maar wij zien het in onze kliniek steeds vaker. Daarom gaan we er in dit blog extra aandacht aan besteden. Het is namelijk niets om je voor te schamen. 

Wat is schurft?

Een andere naam voor schurft is scabiës en het is een besmettelijke huidaandoening. Het wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een heel klein beestje van ongeveer een halve millimeter. Het lijkt een beetje op een spinnetje. Je kunt de schurftmijt met het blote oog niet zien. Je hebt er een vergrootglas of een microscoop voor nodig.

In de huid kan de schurftmijt 4 tot 6 weken oud worden. Ze gaan niet vanzelf weg. Ze zullen zich blijven voortplanten en zelfs in aantal toenemen. Zonder een behandeling blijft schurft dus bestaan en blijf je klachten houden.

Hoe weet ik of ik schurft heb?

Bij schurft heb je vooral last van jeuk. Heel veel jeuk. De jeuk blijft meestal toenemen. Deze jeuk wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de mijt, de eitjes van de mijt en de uitwerpselen. De jeuk kan over het gehele lichaam optreden maar de schurftmijt heeft wel een voorkeur voor bepaalde delen van het lichaam. Het beestje zit vooral graag op de handpalm, de pols, de elleboog, de voet, de geslachtsdelen of tussen de vingers. De jeuk is vooral in de nacht het meest heftig en wanneer het warm is.

Door de jeuk en het krabben kan je huid gaan irriteren. Er kunnen rode bultjes, schilfers en blaasjes ontstaan. Hierdoor kan schurft in eerste instantie heel veel lijken op andere huidaandoeningen zoals eczeem. Schurft is soms te herkennen aan rode streepjes op de huid. Dit zijn de gangetjes die de mijt in de huid heeft gegraven.

Is schurft besmettelijk?

Ja, schurft is besmettelijk. Het kan worden overgedragen door langdurig en intensief huidcontact van 15 minuten of langer en/of het gezamenlijk gebruik van beddengoed of kleding. Van het schudden van een hand of een korte knuffel krijg je dus geen schurft. Je loopt een verhoogd risico wanneer je in een zorginstelling werkt en mensen verzorgt, je kleding en/of beddengoed met iemand deelt of wanneer je wisselende seksuele contacten hebt. De kans op schurft wordt ook verhoogd door slechte hygiënische omstandigheden. Hoe besmettelijk iemand precies is hangt af van het aantal mijten dat iemand bij zich draagt. Hoe meer mijten, hoe besmettelijker. Iemand met een goede weerstand en een goede hygiëne zal over het algemeen minder mijten bij zich dragen en dus ook minder besmettelijk zijn.

Hoe kan ik schurft voorkomen?

Vaak is het simpelweg pech dat je schurft oploopt. Niets dus om je voor te schamen en zeker ook niet per definitie een teken van slechte hygiëne. We hebben wel een aantal tips voor je om de kans zo klein mogelijk te houden:

  • Was kleding of beddengoed van iemand anders altijd eerst heel goed voordat je het gebruikt.
  • Wanneer je op reis gaat, gebruik dan bij voorkeur je eigen beddengoed.
  • Vermijd intensief contact van langer dan 15 minuten met iemand die schurft heeft.
  • Wanneer je iemand verzorgt die schurft heeft, zorg dan voor beschermende kleding zoals handschoenen en een schort.
  • Zorg voor een goede weerstand en goede hygiëne. Dit voorkomt schurft niet maar kan wel de klachten verminderen wanneer je het onverhoopt wel oploopt.
  • Wanneer je al een eens schurft hebt gehad is het verstandig wel met het bovenstaande rekening te blijven houden. Je kunt het namelijk meerdere keren krijgen.

Hoe kan schurft behandeld worden?

Bij het vermoeden van schurft is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Het gaat namelijk niet vanzelf over en behandeling is noodzakelijk. Zonder behandeling neemt het aantal mijten alleen maar toe en is de kans ook groter dat je anderen besmet.

Door huidschilfers onder de microscoop te onderzoeken kan er vastgesteld worden of er sprake is van schurft. Dit is echter niet noodzakelijk. Wanneer je in aanraking bent geweest met iemand met schurft en klachten hebt dan kan er ook zonder dit onderzoek een behandeling worden gestart.

Met een vergrootglas kan de dermatoloog de mijten zien. Hier zie je ze bij de roze pijltjes.

Gelukkig is schurft goed te behandelen. Meestal krijg je een crème mee die zowel de mijten als de eitjes doodt. Het is hierbij wel belangrijk dat de mensen die mogelijk ook besmet zijn direct worden meebehandeld. Dit zijn huisgenoten en mensen waarmee je langer dan 15 minuten intensief huidcontact hebt gehad. Ook alle kleding, beddengoed en handdoeken die in de 3 dagen voor de behandeling zijn gedragen moeten worden gewassen, bij voorkeur op minimaal 50 graden. Spullen die niet in de wasmachine mogen, kunnen 3 dagen in een afgesloten plastic zakken worden gedaan. Douche regelmatig met water en zeep en maak de kuur van de crème af op advies van je huisarts of dermatoloog.

Gedurende de behandeling kun je nog veel hinder ondervinden van de jeuk. In dat geval kun je je arts vragen om antihistamine tabletten of kun je mentholpoeder of vette zalf gebruiken.

Vanaf 24 uur na de start van de behandeling ben je niet meer besmettelijk. De klachten kunnen nog wel tot 14 dagen aanhouden. Daarna ben je in principe klachtenvrij en is de huid genezen. Soms kan het langer duren en moet een behandeling herhaald worden. Neem in dit geval altijd contact op met je arts.

Schurft laten behandelen of vragen?

Onze dermatoloog heeft veel ervaring op dit gebied en ziet het regelmatig voorbij komen. Voor het behandelen van schurft of het beantwoorden van je vragen staan wij voor je klaar.

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen