Wat zijn de symptomen van streptokokken?

Wat zijn de symptomen van streptokokken?

Je hebt er vast weleens van gehoord, streptokokken. Streptokokken zijn een groep bacteriën. Kunnen die streptokokken je eigenlijk ziek maken? En zo ja, wat zijn dan de symptomen?

Wat zijn streptokokken?

Streptokokken zijn een groep bacterien. Er zijn veel verschillende streptokokken, van onschuldig tot ernstig ziekmakend. Ze zijn bijvoorbeeld de veroorzaker van krentenbaard en roodvonk maar ook de vleesetende bacterie valt binnen deze groep. De meest voorkomende en tevens bekendste streptokokken zijn:

  • Groep-A_Streptokokken ofwel streptococcus pyogenes: onder deze groep streptokokken vallen de veroorzakers van onder andere krentenbaard en roodvonk. Ook meer ernstige aandoeningen zoals kraamvrouwenkoorts, septische shock en de vleesetende bacterie fasciitis necroticans zijn onderdeel van de groep-a-streptokokken.
  • Groep-B-Streptokokken ofwel streptococcus agalactiae: in deze groep streptokokken vind je de veroorzaker van GBS-ziekte. Deze ziekte komt vooral voor bij pasgeboren bab's. De groep-B-Streptokokken komen met name voor in de darmen en de vagina(mond). Hierdoor kunnen baby's besmet raken tijdens de geboorte. Ook bij volwassenen kan het ziekteverschijnselen geven, met name bij pas bevallen vrouwen.
  • Pneumokokken ofwel streptococcus pneumoniae: Van deze pneumokokken bestaan ook weer heel veel soorten. Ze kunnen in je lichaam aanwezig zijn zonder dat je er iets van merkt maar ze kunnen je ook heel erg ziek maken. Pneumokokken zijn de veroorzakers van bijvoorbeeld hersenvliesontsteking en longontsteking. Met name voor jonge kinderen, oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand kan deze bacterie een gevaar zijn.

Wat zijn de symptomen van streptokokken?

In veel gevallen merk je dus helemaal niets van streptokokken. Omdat streptokokken zoveel verschillende ziektes kunnen veroorzaken, is het ook niet simpel om duidelijke symptomen van streptokokken te benoemen. De symptomen verschillen zeer sterk per ziekte. Ook het moment van besmetting tot eerste ziekteverschijnselen is zeer uiteenlopend. Van de meest voorkomende ziekten veroorzaakt door streptokokken zullen we hieronder de symptomen uitleggen:

Krentenbaard

Bij krentenbaard zie je rode vlekken en bultjes, met name rond de neus en de mond. Deze vlekken en bultjes veranderen binnen brij korte tijd in kleine blaasjes waar vocht uit kan komen. Doordat de blaasjes kunnen knappen, kunnen er ook korstjes ontstaan. Het komt vooral voor bij jonge kinderen en is onschuldig. Het kan vervelende klachten geven zoals jeuk en pijn. Meer informatie over krantenbaard vind je hier. 

Roodvonk

Roodvonk begint vaak met keelpijn en er komt meestal al snel koorts bij. De tong krijgt vaak witte stipjes en kan eruitzien als een aardbei. Dit symptoom van roodvonk wordt dan ook wel aarbeientong genoemd. Na een paar dagen komt er rode uitslag bij. Roodvonk is onschuldig bij kinderen en gaat in principe vanzelf weer over. Meer informatie over roodvonk vind je hier. 

GBS-ziekte

GBS-ziekte komt het meest voor bij pasgeboren baby's. In de meeste gevallen uit zich dit in koorts, moeite met ademhalen en niet kunnen/willen drinken. Het is belangrijk hiermee snel hulp te zoeken want in sommige gevallen kan dit leiden tot hersenvliesontsteking, longontsteking of bloedvergiftiging. Deze ziektes kunnen leiden tot overlijden. Volwassenen kunnen ook symptomen ondervinden maar worden hier minder ziek van. Bij volwassenen zien we symptomen als blaasontsteking of wondinfecties bij bevalling of keizersnede.

Oorontsteking, neus bijholte ontsteking of longontsteking

Symptomen die hierbij vooral gezien worden zijn hoesten, moeite met ademhalen, koorts, oorpijn en/of verstopte neus. De pneumokokken die voor bijvoorbeeld een relatief onschuldige oorontsteking kunnen zorgen, kunnen ook zorgen voor ernstigere klachten. Neem contact op met een arts bij de volgende symptomen:

  • Hoge koorts
  • Pijn bij ademhalen
  • Stijve nek
  • Ernstige aanhoudende hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Bewustzijnsverlies



Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen