Typische kinderkwalen

Zowel onze dermatoloog als onze KNO-arts krijgt regelmatig te maken met typische kinderkwalen, aandoeningen die veel vaker of soms juist alleen bij kinderen voorkomen. Met welke klachten komen kinderen nou bij een dermatoloog of een KNO-arts? Wat houdt het precies in en wat kan er aan gedaan worden? Wij hebben hieronder per specialisme op een rij gezet welke aandoeningen veel bij kinderen voorkomen.

Welke aandoeningen en klachten ziet de dermatoloog het meest bij kinderen?

eczeem baby kind

  • Luieruitslag ofwel luierdermatitis: wellicht heel voor de hand liggend en een hele bekende en onschuldige klacht waar bijna alle baby’s weleens last van hebben. In veel gevallen is het onschuldig en goed te verhelpen met een crème die bij de drogist of de apotheek te verkrijgen is. Het uit zich in een rode uitslag en een geïrriteerde huid. Soms is de huid kapot en ontstaan er blaasjes. Wanneer de klachten blijven aanhouden of verergeren, neem dan contact op met een arts.
  • Waterwratjes: dit zijn kleine witte tot huidkleurige wratjes die in hert begin nog weleens worden verward met puistjes. Ze liggen vaak in groepjes op de huid en komen vooral voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. De wratjes worden veroorzaakt door een ongevaarlijk maar wel besmettelijk virus. Waterwratjes zijn in principe pijnloos en jeuken ook niet. Wanneer ze rood worden en wel pijn en/of jeuk veroorzaken dan is er sprake van een ontsteking. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Net als de waterwratjes trouwens, die verdwijnen na een aantal maanden vanzelf. Ze kunnen tot een paar jaar blijven zitten maar zolang je kind er geen hinder van ondervindt is er geen enkele reden tot zorgen.
  • Krentenbaard: ook wel impetigo genoemd wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan door niesen of hoesten worden overgedragen maar ook via de handen of besmet speelgoed. Je kunt de bacterie bij je dragen zonder daadwerkelijk krentenbaard te krijgen. Krentenbaard is te herkennen aan wondjes en rode plekjes in het gezicht. Soms ontstaan er ook blaasjes. De infectie kan zich uitbreiden waardoor plekken over het gehele lichaam kunnen ontstaan. Omdat krentenbaard behoorlijk besmettelijk is, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts wanneer je het vermoeden hebt dat het krentenbaard zou kunnen zijn.
  • Eczeem: niet per definitie een kinderkwaal maar wel een aandoening die heel veel voorkomt bij kinderen. Een hele vervelende aandoening die vele oorzaken en vele behandelingen kent. Te uitgebreid om hier te bespreken. Daarom hebben we er een blog over geschreven en vind je op onze website ook meer informatie.
  • Baby acne: veel baby’s hebben de eerste maanden na de geboorte puistjes. Dit wordt veroorzaakt door hormonen. De puistjes zijn volledig onschuldig en je kunt er niets aan doen. Ze verdwijnen vanzelf weer. Bij twijfel of het wel echt acne is, bijvoorbeeld wanneer de puistjes veranderen in blaasjes of je kindje een zieke indruk maakt, neem dan contact op met je arts.

Met welke klachten en aandoeningen komen kinderen het meest bij de KNO-arts?

Verkouden kind

  • Vocht achter de trommelvliezen: dit komt heel veel voor bij kinderen, vooral voor het vierde levensjaar. Veel kinderen hebben hier helemaal geen last van en het gaat vaak vanzelf weer over. Wanneer je kind er echter veel last van heeft, regelmatig oorontsteking heeft en langdurig slechter hoort dan kan er gesproken worden over het plaatsen van buisjes. Neem in die gevallen contact op met je arts.
  • Te kort tongriempje: bij baby’s kan dit problemen geven met drinken uit fles of borst. Soms kom je er op latere leeftijd achter wanneer een kind problemen heeft met spraak. De KNO-arts kan dit beoordelen en indien nodig inknippen.
  • Oorontsteking: dit komt regelmatig voor bij kinderen en is ontzettend vervelend. Door de pijn kunnen veel kindjes niet slapen en eten ze slecht tot niet. Omdat het zo vaak voorkomt (ook bij volwassenen) hebben we hier uitgebreid over geschreven. Meer informatie vind je in ons blog en op onze website
  • Verkoudheid: wie is er niet bekend mee? We zijn allemaal weleens verkouden. Ook hebben veel ouders de ervaring dat wanneer een kind eenmaal naar de opvang of naar school gaat een verkoudheid iets is wat regelmatig voorkomt. Niets om je zorgen over te maken. Vervelend maar normaal. Met een gewone verkoudheid een arts bezoeken is niet nodig en een antibiotica kuur heeft geen enkel nut. Toch is het in sommige gevallen wel belangrijk om contact op te nemen met een arts. Bijvoorbeeld wanneer de verkoudheid langer dan 10 dagen duurt, je kind langdurig (meer dan 3 dagen) hele hoge koorts heeft, je kind ernstig benauwd is of wanneer er sufheid optreedt.
  • Vergrote keelamandelen: keelamandelen kunnen vaak achter elkaar of min of meer voortdurend ontstoken raken. Je kind heeft dan klachten als moeheid, hangerigheid, afgenomen eetlust en slechte adem. Zeer grote keelamandelen kunnen er zelfs voor zorgen dat ademhalen lastiger wordt met snurken en nachtelijk ademstops tot gevolg. Neem bij twijfel altijd contact op met je arts.

Afspraak maken bij de dermatoloog of de KNO-arts

Maak je je zorgen over de klachten van je kind en wil je graag dat dit beoordeeld wordt door een ervaren specialist? Laat je kind dan door je huisarts verwijzen naar Optimum Clinics. Wij helpen jullie graag en jullie kunnen binnen een paar dagen al terecht.

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag zijn wij bereikbaar op de volgende manieren:

  • Telefonisch: 085-1302796
  • E-mail: info@optimumclinics.nl
  • Chat: www.optimumclinics.nl
  • Facebook: www.facebook.com/OptimumClinicsOosterbeek

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen