Help! Mijn kind heeft waterwratjes!
09 juni 2021 
in Patient

Help! Mijn kind heeft waterwratjes!

Heeft je kind kleine bultjes op de huid met een parelmoerachtige glans,  in groepjes op de romp, de benen, de knieholtes, rond de oksels en/of op de billen? Grote kans dat je kindje waterwratjes heeft.

Waterwratjes

Waterwratjes zijn kleine bultjes op de huid die wat glanzend zijn. Vaak zitten ze in groepjes. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen maar meestal vind je ze op de benen, in de knieholtes, rond de oksels of op de billen. Ze zijn onschuldig maar kunnen wel vervelend zijn omdat ze soms jeuken.

Besmettelijk

Waterwratjes ontstaan door een virus. Ze zijn onschuldig maar wel besmettelijk. Kinderen kunnen waterwratjes krijgen door direct huidcontact met andere kinderen met waterwratjes. Dit kan makkelijk gebeuren tijdens het spelen of sporten. Ook kan een kind besmet raken door besmet badspeelgoed of een handdoek. Dit komt doordat het virus uit het vocht komt dat in de waterwratjes zit. Door te krabben kan het virus zich verspreiden en kunnen er ook wratjes ontstaan op andere delen van het lichaam. Wanneer een kindje besmet is geraakt, kan het twee weken tot wel een half jaar duren voordat de waterwratjes te zien zijn.

Duur

In principe genezen de waterwratjes vanzelf maar dit kan wel een tijdje duren. Meestal gebeurt dit binnen een jaar maar het kan ook wel een aantal jaren duren.

Wat te doen als je kind waterwratjes heeft?

Waterwratjes zijn volledig onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf weer. Ze kunnen jeuken en daardoor kan het wel heel vervelend zijn. In sommige gevallen ontstaat er eczeem rond de bultjes of raakt er een wratje ontstoken. In dit geval kun je het beste contact opnemen met een arts.

Do’s en dont’s

  • Zorg ervoor dat je kindje niet gaat krabben. Door te krabben kunnen de wratjes zich verder verspreiden. Ook kan het wratje hierdoor ontstoken raken.
  • Geef je kind een eigen handdoek en washand en gooi deze direct na gebruik in de was.
  • Wanneer er een wratje open is, laat je kind dan niet met anderen in bad gaan. De kans op besmetting is dan groot.
  • Zorg dat je kind regelmatig de handen wast. Dit is om verspreiding te voorkomen maar ook om te voorkomen dat open wratjes gaan ontsteken.
  • Wanneer je kindje veel last heeft van jeuk dan kun je koelzalf gebruiken.
  • Eventueel kun je zinkzalf gebruiken.
  • Mocht een wratje onverhoopt toch gaan ontsteken, desinfecteer het wondje dan met betadine.

Samenvattend kun je zeggen dat waterwratjes onschuldig zijn en het vanzelf weer geneest. Het kan lang duren. Mocht je toch twijfelen, er een wratje ontstoken blijven of wanneer je kind last krijgt van eczeem, neem dan contact op met een arts.

Meer weten over waterwratjes, eczeem of andere huidaandoeningen? Wij staan voor je klaar!

Telefgoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook messenger: Optimum Clinics

 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen